Българинът купува повече дрехи и обувки, отколкото хранителни стоки


Българинът купува повече дрехи и обувки, отколкото хранителни стоки
Снимка: iStock

4836

В разгара на летния сезон българинът е похарчил повече пари за дрехи и обувки, за сметка на значително свиване в разходите за хранителни стоки. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях през юли оборотът на търговците на дребно на облекла и обувки е нараснал ударно тази година с близо 30% спрямо същия период на 2021 г. Същевременно разходите за храна продължават да се свиват, като през юли разходите за трапезата са с 10,2% по-малко от тези за миналата година, сочат данните на НСИ.

Основните фактори за намалението в търговията на дребно с храни са по-ниските цени на зеленчуците, както и фактът, че хората пазаруват по-малко, когато са на почивка. Оказва се обаче, че след като в продължение на две години заради пандемията и ограничителните мерки оборотите на търговците на облекла се бяха свили, сега е ръстът там е значително по-голям. Харчим половината заплата за наеми, сметки и храна

Освен оборотът в търговията с дрехи, данните показват, че и оборотът в търговията на дребно с разнообразни стоки също се е увеличил, като там ръстът е с 9,6%.

Продължава да се утвърждава и тенденцията българинът да се снабдява със стоки и услуги по интернет, като в този сектор е отчетено увеличение на оборотите с 6,9% на годишна база. През юли сравнено със същия месец на 2021 г. има намаление при продажбите на компютри и телефони с 5,1%.

През юли заради активния сезон на пътуванията има ръст и оборотите на търговията на дребно с горива с 5%. Заплата за издръжка: 2/3 от работещите не успяват да покрият ежедневните си разходи

Производство

Статистиката отчете повече от двоен ръст от 51,7% на производството на ток и топлинна енергия и газ през юли спрямо същия месец на 2021 г. При добивната промишленост увеличението е със 17,9%, а при преработващата – с 12,1%. При строителството обаче има спад при изграждането на гражданска и инженерна инфраструктура, докато при сградите има ръст от 0,5%. Колко от българите живеят без финансови затруднения?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На последно място в ЕС сме по фактическо индивидуално потребление

Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

КНСБ: С 45% са се повишили цените на основните стоки и услуги

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички