На последно място в ЕС сме по фактическо индивидуално потребление


На последно място в ЕС сме по фактическо индивидуално потребление
Снимка: iStock

4584

Българите не само са най-бедните сред останалите жители на ЕС, а стандартът ни на живот е два пъти по-нисък от този в Германия. Това показват данни на европейската статистическа служба Eurostat, разпространени от НСИ. Стандартът на живот в София е над средноевропейския

Един от най-добрите начини за измерване на благосъстоянието на домакинствата е чрез фактическото индивидуално потребление (ФИП) на човек от населението. България е на последно място сред страните членки по този показател – фактическото индивидуално потребление е само 63% от средното за ЕС. Като тук освен потреблението на храни влизат и покупките на дрехи, посещението на кино и театър, туристически пътувания, здравеопазване и пр.

В България БВП на човек е само 55% от средното ниво в ЕС, което също ни отрежда последно място. По БВП на човек на първо място в ЕС е Люксембург с 277% от средното за Общността ниво (т.е. почти 3 пъти по-богати). След това се нарежда Дания със 134% от средното ниво и Германия със 119% от средното. Най-близо до нас е Гърция, където БВП на човек е 65% от средното за ЕС, и Словакия – 68%. Германците се отказват от месото, рибата, следват млечните продукти

Но фактическото индивидуално потребление е по-добър показател за стандарта на живот, защото отчита нивото на цените в различните страни и дава данни за реалното потребление на гражданите в отделните държави. България и по този показател е на последно място в ЕС, но разликата спрямо средното ниво за Общността е по-малка. Най-близо до нас са Словакия и Унгария, където потреблението е 70% от средното за ЕС ниво. Следват Латвия – 71% , Хърватия – 73%, Гърция със 76% и Естония – 79%. Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?

Румъния е много пред нас с индивидуално потребление от 82% от средното за ЕС, колкото е и в Малта. Всъщност Румъния вече е на 19-о място по стандарт на живот сред страните от ЕС, а ние от години сме закотвени на последното място в класацията.

Най-висок е стандартът на живот в Люксембург, където потреблението е с над 46% от средното за ЕС ниво. Втора е Дания с 21% над средното ниво, а Германия е трета с потребление с 20% по-високо от средното. В девет държави от ЕС индивидуалното потребление на човек от населението е над средното ниво. В тях влизат и Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция и в тях потреблението е с над 10% по-високо от средното за Общността. Как ще се променят работните места и заплатите в София до 2023 г.?

Най-близо до средния за ЕС стандарт на живот са италианците, където ФИП на човек е 97% от средното за ЕС. Близо до средното за ЕС ниво са и Литва с 96% и Кипър – 95%.

Сравнени и със страните извън ЕС, се оказва, че в Турция стандартът на живот е по-висок от нашия – 71% от средното за ЕС ниво. Най-близо до нас е Черна гора с индивидуално потребление в размер на 60% от средното за ЕС. Турция вдига заплатите, за да спаси хората от убийствената инфлация?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

София с двойно по-висок стандарт на живот от Варна

Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Когато парите не стигат: как живеят бедните пенсионери в Германия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички