Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?


Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?
Снимка: iStock

8169

Колко хранителни продукти могат да си купят българите и останалите европейци със средна заплата? Само за година основните продукти, които влизат в потребителската кошница на едро у нас, са поскъпнали с над 13%. До търговската мрежа ръстът е още по-голям. Шоково поскъпване на стоки и услуги

Колко килограма краставици, колко литра олио и колко килограма свинско месо можем да купим с една заплата в България и в 6 други държави в Европейския съюз? Ето какво показват резултатите от експеримент на Нова телевизия. В експеримента, освен България, се включват Великобритания, Австрия, Франция, Белгия, както Румъния и Гърция. Пазаруването става с общ списък с 20 от основните продукти (сред тях са свинско, сирене, краставици, олио), които купуваме всяка седмица – в равни количества.

Колко харчим за основните храни в Западна Европа?

Поскъпването при основните храни в Белгия е рекордно в последните месеци. Само за един месец инфлацията е нараснала с 6%. Правилата обаче са такива, че при увеличение на инфлацията автоматично се покачват и заплатите. Средната белгийска заплата е 3800 евро, докато минималната е 1500 евро. Основните 20 продукта струват 77 евро, което значи, че с една средна заплата човек в Белгия може да напълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата – 19 пъти. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

В търговска верига от среден клас във Франция зеленчуците струват повече – най-скъпите домати достигат цена 3.69 евро за килограм, а краставиците се продават за 2.07 евро. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – около 9 евро. Сметката за 20-те продукта от списъка е близо 68.50 евро, тоест около 134 лв. Така със средния си доход един французин може да напълни количката с тези храни 48 пъти – почти колкото и в Белгия. Ако живеем със средната месечна заплата от 3275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2180 краставици, по 1.50 за брой, или например 365 кг свинско месо.

Във Великобритания същите плодове, зеленчуци и основни продукти, но в по-евтин магазин, са почти наполовина по-евтини. Пазаруването във Великобритания излиза 31,17 паунда (малко над 73 лева). Месечната заплата на един британец ще стигне за поне 20 пазарувания повече в сравнение с Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1985 бутилки олио и 1687 кг краставици.

В Австрия цените са сходни, а често и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар показва почти 45 евро, тоест, около 88 лева. Това означава, че с една средна заплата можем да напълним количката с тези стоки 62 пъти.

Колко ни струват същите храни на Балканите?

В Гърция цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите – 2.03 евро. Литър олио струва малко над 2 евро, кг свинско месо – около 5 евро, а кг сирене – близо 10 евро. Зеленчуците и плодовете са значително по-евтини. Продуктите от списъка струват малко над 45 евро – т.е. около 88 лв. – колкото и в Австрия. Сметката обаче е почти два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от тази във Великобритания.

В Румъния средната заплата е 3880 леи (1536 лева), а избраните продукти струват 164 леи, около 66 лева. Пазарът в Румъния излиза най-евтин, но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си позволи със среден доход. Работещите със средни доходи в северната ни съседка с една заплата могат да напълнят основна потребителска кошница 23 пъти за месец.

Средната заплата в България достигна 1676 лева, но основните храни поскъпнаха двуцифрено, като при някои скокът е с 20-30%. На щандовете у нас килограм домати струва 4.49 лв., килограм краставици – 5.49. Литър олио струва около 4.50 лв. Свинското е около 10 лв. за килограм, а за килограм сирене плащаме над 18 лв. В края на пазаруването 20-те продукта струват близо 100 лв. Рязко поскъпване на живота в България

Къде можем да си купим повече неща?

Резултатът от експеримента – най-евтин пазарът излиза в Румъния – 66 лв. За същите продукти във Великобритания са платени 73 лв., а в Австрия и Гърция – 88 лв. Най-скъп пазарът излиза във Франция и в Белгия, съответно – 134 и 152 лв. В България е 96 лв.

С една средна заплата в България можем да напълним количката едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност в експеримента (почти 1/3 от разходите на хората у нас са за храна). За сравнение, със средния си месечен доход гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците – 24. Отличници са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти – само с една заплата за месец. Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички