Цените паднаха заради кризата


Цените паднаха заради кризата
Снимка: iStock/Guliver

8624

Кризата и намалялото потребление на хората свалиха цените на редица стоки и услуги. В резултат годишната инфлация към края на януари е отрицателна – минус 0,6%, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация от повече от 4 години насам – от ноември 2016 г. Какво да не си купувате в пандемията от коронавирус?

Горивата през януари са с 15,3% по-евтини от същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. Това се дължи както на по-малкото използване на коли по света, защото много хора работят от дома си, така и на поевтиняването на петрола на международните пазари. Благодарение на поевтиняването на газа, цената на парното в страната е средно с 12,8% по-ниска от миналата зима, пише вестник "Труд".

При храните най-много за поевтинели зеленчуците – с 10% за година, показват данните на НСИ. Цената на месото пък е намаляла с 3,3%. При плодовете също има лек спад на цените – с 1,1%. В резултат хранителните стоки като цяло са поевтинели с 0,4% за година.

От данните на НСИ прави впечатление, че докато цените на някои храни вървят надолу, а при други се отчита лек ръст, има две групи основни храни със сериозно повишение на цените. Това са хляб и зърнени храни и животински и растителни масла и мазнини. Хлябът за година е поскъпнал с 5,7%, вероятно защото последната зърнена реколта не беше добра (линк). А цените на маслото и олиото по магазините са нараснали с 11,9%.

При храните повишение на цените с 2,7% е отчетено и при млякото, млечните продукти и яйцата. Вината са поскъпнали с 4,1%, а спиртните напитки с 3,9%. Същевременно потреблението на алкохол в страната е намаляло, показват данни на Агенция "Митници". Причината за това са затворените ресторанти, барове и дискотеки, както и отлива на чуждестранните туристи.

Това че много хора работят от дома си и ограничаването на светските събирания до минимум доведоха до поевтиняване и на дрехите и обувките – съответно с 3,3% и с 5,9% за година.

Въпреки пандемията туристическите пътувания не са поевтинели, а напротив – поскъпнали са с 3,4% спрямо януари миналата година. Значително са вдигнали и цените на бижутата и часовниците – с 14,8%, като продажбите им също намаляват заради ограничаването на светските мероприятия.

Краставиците и чушките поскъпват

Инфлацията за януари е 0,2%, обявиха от НСИ. През първия месец от годината най-много са поскъпнали краставиците – с 21%, чушките – с 12,2%, зелето – с 8,7%, листните зеленчуци - с 6,4%, маргарина – с 2,8%, олиото – с 2,2%, и хлябът – с 1,3%.

Същевременно редица основни храни са поевтинели. Сред тях са картофите – с 4,4%, морковите и червеното цвекло – с 3,7%, доматите – с 2,8%, свинското месо – с 1,5%, малотрайните колбаси – с 1,2%, прясното мляко – с 1%, сиренето и кашкавала – с 0,6%.

От нехранителните стоки са поскъпнали дизелът – с 3,2%, автомобилният бензин А95 – с 2,3%, бойлерите – с 1,3%, и продуктите за лична хигиена – с 1,2%. Поевтинели са дрехите и обувките - съответно с 3,9% и 3,5%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички