Цените в производството намаляват през май


Цените в производството намаляват през май
Снимка: iStock

1028

Цените в промишленото производство продължават да намаляват и през месец май тази година, водени от спада в цените при производството и разпределението на енергия.

Общият индекс на цените на производител у нас намалява с 6.7% на годишна база през месец май, сочат данните на Националния статистически институт. Значителен спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19.4%, в добивната промишленост - с 4.4%, и в преработващата промишленост - с 1.5%.

В преработващата промишленост значително намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 14.4%, както и при производството на химични продукти - с 11.0%. Ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 46.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 26.8%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 16.5%.

Бизнесът у нас очаква цените да останат без промяна през следващите месеци

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Дефлация у нас за първи път от 2 години насам

На месечна база общият индекс на цените на производител се понижава с 2.9% през май 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.4%, в преработващата промишленост - с 2.4%, и в добивната промишленост - с 2.2%.

Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали - с 5.5%, производството на химични продукти - с 2.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.4%. Повишение на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.8%, производството на мебели - с 0.9%, производството на електрически съоръжения - с 0.8%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава със 7.0% в сравнение с май 2022 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.9%, а увеличение е отчетено в преработващата промишленост - с 2.1%, и в добивната промишленост - с 0.4%.

Спрямо май 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 60.5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 38.3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 23.5%. Спад на цените е отчетен при производството на основни метали - с 20.9%, и при производството на химични продукти - със 17.0%.

Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец

На месечна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2.5% през май 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.3%, в добивната промишленост - с 2.9%, и в преработващата промишленост - с 1.3%.

Понижение на производствената инфлация у нас през април

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 3.9%, производството на основни метали - с 3.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.9%. Повишение на цените е регистрирано при: производството на мебели - с 1.2%, и производството на електрически съоръжения - с 1.0%.

Индекс на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3.6% през май 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. намалението е с 6.4%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички