Централна банка вдигна лихвите до 133% заради трицифрена инфлация


Централна банка вдигна лихвите до 133% заради трицифрена инфлация
Снимка: iStock

1880

Централната банка на Аржентина повиши основния лихвен процент до 133% от 118% в четвъртък, тъй като данните за инфлацията се оказаха по-лоши от прогнозите, 10 дни преди избирателите да отидат до урните, за да изберат нов президент на фона на задълбочаваща се икономическа криза, предава Reuters.

Увеличението дойде малко след като бяха публикувани данните за инфлацията през септември, която надхвърли очакванията от 12,7% месечно и 138% годишно, като влоши скока на цените, който подкопа заплатите и спестяванията и двама от всеки пет души в страната са под прага на бедност.

Централната банка на Аржентина се бори да поддържа основния лихвен процент в съответствие с очакванията за инфлация, като проучване на централната банка сред анализатори прогнозира, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 180%.

Снимка: iStock

Някои коментатори се усъмниха дали последното увеличение е твърде късно на фона на влошаващия се икономически сценарий.

„Вече не е полезно да се повишава лихвеният процент, очакванията са изчезнали и повишаването му в момента няма да ограничи бягството от песо към долари“, отбелязва мениджър на национално частно банкиране, пожелал анонимност.

ОЩЕ: Над 40% от хората във втората по големина икономика в Южна Америка живеят под прага на бедност

Въздействието на инфлацията се влоши от девалвацията на песото от правителството с близо 18% в средата на август, което съвпадна с предишното повишение на централната банка, при което увеличи лихвата от 97% на 118%.

Оттогава последва бързо свободно падане на аржентинското песо, като валутата надмина психологическата бариера от 1000 песо за щатски долар по-рано тази седмица, докато страната се готви за общи избори на 22 октомври.

Снимка: iStock

Гласоподавателите ще избират кой да наследи отиващия си ляв президент Алберто Фернандес, като радикалният либертарианец Хавиер Милей се смята за фаворит заради шокиращото си първо място на първите избори през август.

Милей, който се стреми да затвори централната банка и да доларизира икономиката, за да овладее инфлацията, наскоро препоръча на вложителите да избягват подновяването на банкови притежания в песо, като твърди, че песото дори не служи за „екскременти“.

Промяната на лихвения процент на централната банка в четвъртък дойде след решение в последния момент да не повишава лихвения процент до 145% „след изтичане на информация“, след като Reuters обяви по-висока цифра, като цитира близък до банката източник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията във втората най-голяма икономика в Южна Америка скочи до 124%

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

МВФ отпусна милиарди на Аржентина

Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички