Червилото и мъжкото бельо - сред скритите нетрадиционни показатели за рецесия


Червилото и мъжкото бельо - сред скритите нетрадиционни показатели за рецесия
Снимка: iStock

4164

В необичайни времена експертите често гледат извън обичайните показатели за състоянието на икономиката, като растеж на БВП, брой работни места или производствена активност, и търсят скрити сигнали за влошаване на показателите. Идеята е, че с наближаването на рецесия хората променя най-личните си поведения – понякога дори несъзнателно – и това може да разкрие водещи индикатори или потвърждения за по-широк икономически спад, пише The Guardian. Рецесията ни кара да ядем повече... шоколад

От тези скрити сигнали, може би най-популярният е т. нар. "ефект на червилото", теория, предложена за първи път от икономиста и социолог Джулиет Шор през 1998 година Шор установил, че жените купуват повече червило по време на икономически спад, като заедно с това намаляват покупките на по-скъпи луксозни продукти.

Идеята стана популярна през 2001 г., когато Леонард Лаудер, председател на Estée Lauder, обяви, че все повече клиенти купуват червило въпреки рецесията след 11 септември. "Когато продажбите на червило растат, жените не искат да купуват рокли", заяви тогава той пред Wall Street Journal. Индексът на червилото обаче не се задържа през пандемията, а продажбите се сринаха, защото хората носеха маски и си стояха вкъщи.

Алън Грийнспан, бивш председател на Федералния резерв, проследи друг нетрадиционен показател – мъжкото бельо. Грийнспан стига до извода, че при трудни икономически времена хората чакат по-дълго, за да сменят износените вещи, а мъжете чакат по-дълго, за да подменят бельото си. Ако Грийнспан се окаже прав, може да имаме проблем. Според индустриални изследвания пазарът на мъжко бельо се е сринал през 2022 г., а акциите на производителя на мъжки слипове Hanesbrands са само на 50% от цената си преди година. Цената на живота е най-големият риск за света

Като по-съвременен индикатор за рецесия може да се разглеждат онлайн приложенията за запознанства, които също се представят добре при спадове. "По време на рецесии хората стоят повече вкъщи; те не искат да плащат и да ходят по баровете. Предпочитат да се срещат онлайн", заяви Маркус Фринд, главен изпълнителен директор на сайта за запознанства Plenty of Fish, на фона на спада през 2009 г. Към днешна дата ситуацията е същата. През ноември 2022 г. Match Group, която притежава Tinder и Hinge, отчете 2% увеличение ръст на плащащите абонати в своите платформи.

Наскоро в социалните мрежи се посочват други нови показатели, като броя на хората, които се отказват от боядисаната си руса коса, т. нар. "брюнетки от рецесията". Поддържането на висококачествена процедура за боядисване в салона може да излезе много скъпо – трудна задача, когато парите са малко.

Но някои знаци може да са дори още по-обикновени. По думите на икономиста и изпълнителен директор на софтуер Тони Неш не е имало място къде да сложи сандвича си с риба тон в хладилника в общия офис. Докато няколко месеца по-рано хладилникът бил почти празен, т.е. все повече хора си носят храна от вкъщи за офиса. Какви спестявания трябва да имаме при криза?

Освен всичко изброено сред скритите знаци за наличие на рецесия са и посещенията в стриптийз клубове. Според работещите там все по-малко мъже посещават клубовете, което личи по припечелените пари на танцьорките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия?

В какво да инвестираме по време на криза?

Колко опасна е рецесията и как ще се отрази на икономиките на Европа и България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички