Да намерим себе си и да се отърсим от опитите да ни внушат страх, препоръчва експерт


Да намерим себе си и да се отърсим от опитите да ни внушат страх, препоръчва експерт
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3512

Коронавирусът освен, че ни вкара в глобалната политика на страх и идентични мерки за преодоляване на пандемията, дава възможност да осъзнаем, че в момента имаме шанса да формулираме много ясно нашите национални интереси и да конституираме нашата стратегия, както по отношение на икономика, социална защита, политическо развитие, но и за реалното място на България в Черноморския регион. Това заяви  проф. Нина Дюлгерова, представяйки с колеги в БТА Новата 2021 година - между равносметката и прогнозите. 

Черноморският регион концентрира битката за надмощие, власт и пари между великите сили. Енергетиката ще продължи да бъде основен аспект на отношенията Русия - САЩ - Европа. „В този триъгълник тези дни енергетиката получи много интересна резултатност - САЩ за пореден път бяха крайно недоволни, че се осъществи връзката „Турски поток“ – „Балкански поток"– сръбски пазар, а България се похвали и с една все още съмнителна като 100-процентова реалност – установена междусистемна газова връзка Гърция – България“, отбеляза проф. Дюлгерова. 

Според нея, Европа ще продължи да бъде много устойчив обект на американски амбиции по отношение на елиминиране на Русия от енергийния пазар на Европа, но САЩ нямат алтернатива на руския нефт и газ. 

"Склонна съм да приема, тъй като динамиката на отношенията Москва – София са изпълнени с неприятни изненади и предизвикателства, че това е временно и си отива, но остава това, което гарантира присъствието на България в газовите схеми", каза още Дюлгерова. За отношенията между Русия и България тя е категорична, че вече, в 2021-ва, трябва да се работи не един срещу друг, а едни с друг. Сигурността в Черноморския регион не трябва да бъде подчинена на амбициите, демагогията или т.нар. хибридна реторика, казваща „Русия е стратегически враг, Турция също“, убедена е проф. Дюлгерова.

Перспективите 

Наследяваме пандемията, все още не са решени резултатите от изборите в САЩ, ще имаме много предизвикателства в 2021-ва пред образованието, медицината, бизнеса, държавността. „Държавността е поставена на изпитание не само в контекста, че се налагат чужди политики и интереси, свързани с властта на световното задкулисие, но и с другата част на дихотомията на света - власт и пари“, отбеляза проф. Дюлгерова. 

"Вървим към криптовалути и чрез виртуалното пространство милиардерите станаха по-богати, защото виртуалната търговия надмина 50 – 60% по време на т.нар. пандемия", отбеляза още тя. 

"Зелената енергия – този план, който европейските бюрократи казаха, че ще е в основната политика на ЕС, а именно Зелената сделка да се реализира и по този начин да се повишат климатичните позитивни тенденции в Европа, не съм сигурна, че не е политика с много пари", каза още Дюлгерова. 

Според прогнозите й геоенергетиката тази година отново ще бъде актуална, отново ще обсъждаме Трите морета, която е много далеч от реализация и при всяко положение ще последва съдбата на Черноморската синергия и на Дунавската стратегия – европейски инициативи, които останаха без реализация.

Центробежните сили се засилват навсякъде и всяка държава ще опитва да запази себе си, ще игнорира много познати схеми, в които е била съюзник или противник, ще се бори за своето присъствие в глобалната и регионалната конфигурация, прогнозира професорът по история. 

Тя е категорична, че няма да има еднополярен свят. „В момента държавите все още ги има. Ако финансовият капитал е победил чрез битката за президентския пост в САШ, тогава ще коментираме нещата по друг начин, но не съм убедена, че даже и Байдън да бъде президентът, нещата ще се развиват в тази негативна за човечеството посока“, добави тя. 

Миналата година се направи драстична стъпка за възстановяване на голбализацията – глобализация чрез единство на политиките на държавите по отношение на преодоляването на непреодолимата пандемия от коронавируса, посочи Дюлгерова. Какво се получава, продължи тя - получава се битката между икономическия и финансови капитал. Финансовият капитал на новите пари, погледнато през виртуалното пространство, глобализира света, подчерта тя.

Проф. Дюлгерова изрази надежда светлината да бъде много повече през 2021 година, отколкото тъмнината, която имахме през миналата. "Човечеството не си е свършило работата на тази Земя, за да бъде погубена чрез политически инструментариум и чрез амбициите на някои хора, които притежават парите и властта“, заяви тя.

Според нея, в 2021-ва, всяка личност и различните общества имат шанса да намерят себе си и да се отърсят от това, което се опитват да ни внушат – да се страхуваме. 

Още за Новата 2021-ва между равносметките и прогнозите - ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички