Дедоларизация в действие: Страна, зависима от щатския долар, поиска да се присъедини към банката на БРИКС


Дедоларизация в действие: Страна, зависима от щатския долар, поиска да се присъедини към банката на БРИКС
Снимка: Getty Images

19825

Зимбабве, страна зависима от щатския долар и измъчвана от трицифрена инфлация, поиска да се присъедини към банката, основана от групата на БРИКС, като новината веднага даде нов тласък на дебата за дедоларизацията още преди молбата на страната да бъде одобрена.

Тендай Бити, бивш министър на финансите на Зимбабве, посочи, че може да настъпи икономическа "катастрофа", ако сегашната администрация на президента Емерсън Мнангагва реши да обърне гръб на щатския долар. Наскоро Зимбабве подаде заявление за присъединяване към Новата банка за развитие на БРИКС.

В четвъртък Бити написа в публикация в X, че всяко отдалечаване от щатския долар е "шеговит опит да се следва глобалната програма за дедоларизация, която се преследва от БРИКС и други застъпници за нов световен ред", визирайки блока на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, предава businessinsider.com.

"Този ход ще бъде абсолютна катастрофа и ще струва скъпо на работниците и пенсионерите", написа той.

Той също така заяви, че Зимбабве няма икономическите условия, за да се откаже от долара.

Коментарите на Бити се прибавят към продължаващия интензивен дебат относно дедоларизацията. Дискусията се разпалва от опасенията, че Вашингтон използва деноминираната в долари световна финансова система срещу Русия заради войната в Украйна.

Дискусията е толкова интензивна, че по време на неотдавнашната среща на лидерите на БРИКС през август дори се заговори за евентуално създаване на обща валута.

Срещата завърши без никакви изявления за обща валута, а в хода ѝ лидерите на страните от БРИКС дори дадоха противоречиви и различни изявления за дедоларизацията.

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

Банката на БРИКС също започва своето пътуване към дедоларизацията, като увеличава кредитирането в местните валути на страните членки.

Възгледите на Бити за дедоларизацията отразяват и местните притеснения на хората на Зимбабве за икономиката на страната. Зимбабве е в икономическа криза от години, като през юли инфлацията достигна 101,3% в сравнение с предходната година. 

Поради икономическата несигурност и хиперинфлацията американският долар се използва при 75% от всички транзакции в Зимбабве, въпреки че официалната валута на страната е зимбабвийският долар, заяви през юли управителят на централната банка на страната Джон Мангудя пред Bloomberg.

През 2019 г. правителството на Зимбабве забрани използването на чуждестранни валути като законно платежно средство. Тогава Мнангагва заяви, че икономиката на страната е оствена "на милостта на цената на щатския долар, която е основна причина за инфлацията", според публикация на BBC.

Страната обаче беше принудена да отмени забраната през юни 2022 г., за да овладее инфлацията.

Тъй като в развиващите се икономики, включително в Зимбабве, се говори за дедоларизация, местните жители са обезпокоени от нейното пренасяне в ежедневието им.

"Щатският долар ни върна живота. Не можем да се справим без него", посочи през август пред Асошиейтед прес Ловемор Мутенха, собственик на магазин за алкохол в Зимбабве. "Как може да се прави бюджет със зимбабвийския долар, чиято стойност постоянно се променя? Той не е стабилен и вече сме се парили."

Разширяването на БРИКС изглежда като голяма победа за Китай. Но дали е така?

Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

БРИКС се разширява - официално покани още 6 държави

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички