Доклад на HSBC с мрачна прогноза за Европа и САЩ, рецесията няма да ги пропусне


Доклад на HSBC с мрачна прогноза за Европа и САЩ, рецесията няма да ги пропусне
Снимка: iStock

3439

САЩ ще навлязат в период на забавяне на икономическия растеж през четвъртото тримесечие, последвано от „година на свиване и рецесия в Европа през 2024 г.“, прогнозира HSBC Asset Management, цитирана от CNBC.

В прогнозите си в средата на годината подразделението за управление на активи на британския банков гигант обяви, че предупреждения за рецесия „светят в червено“ за много икономики, а фискалните и паричните политики не са синхронизирани с движенията на фондовите и облигационните пазари.

Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в HSBC Asset Management, заяви, че макар някои части от икономиката да са останали устойчиви до момента, балансът на рисковете „показва висок риск от рецесия сега, като Европа изостава от САЩ, но макроикономическата траектория като цяло е „в унисон“.

„Вече сме в лека рецесия на печалбите, започват да се процеждат и корпоративни дефолти. Очакваме високата инфлация да се успокои относително бързо. Това ще даде възможност ръководителите на централните банки да намалят лихвите“, посочи Литъл в доклад, видян от CNBC.

Въпреки ястребовия тон на някои централни банкери и упоритата инфлация, особено на основно ниво, HSBC Asset Management очаква Федералният резерв да понижи лихвите до края на 2023 г., а ЕЦБ и АЦБ да последват примера следващата година.

Фед направи пауза в цикъла на затягане на паричната си политика на заседанието си през юни, оставяйки целевия диапазон на основната си лихва на ниво между 5% и 5,25%, но сигнализира, че може да се очакват още две повишения на лихвите тази година. Пазарите очакват лихвата на Фед да бъде с четвърт процентен пункт по-висока през декември 2023 г., според инструмента FedWatch на CME Group.

Литъл от HSBC призна, че централните банкери няма да могат да понижат лихвите, ако инфлацията остане доста над целта, както става в много големи икономики, и допълни, че затова е важно рецесията „да не дойде твърде рано“ и да предизвика дезинфлация.

„Предстоящият сценарий на рецесия вероятно ще прилича на рецесията от 90-те години на миналия век, като нашият централен сценарий е за спад на БВП с между 1% и 2%“, допълни Литъл.

HSBC очаква рецесията в западните икономики да доведе до „трудни, колебливи перспективи за пазарите“ по две причини.

„Първо, имаме бързото затягане на финансовата среда, която води до забавяне на цикъла на кредитиране. Второ, пазарите изглежда не възприемат твърде песимистични възгледи за света. Смятаме, че предстоящите новини в идните 6 месеца може да са трудни за осмисляне от пазар, който очаква меко кацане“, заяви Литъл.

Според него рецесията няма да е достатъчна, за да „изчисти“ всичкия инфлационен натиск в системата и следователно развитите икономики са изправени пред режим на „малко по-ускорена инфлация и по-високи лихви за известно време“.

„В резултат на това възприемаме обща предпазлива гледна точка към риска и цикличността в портфейлите. По отношение на кредитирането сме селективни и съсредоточени върху по-висококачествени кредити с инвестиционен рейтинг за сметка на кредитите със спекулативен инвестиционен рейтинг. Предпазливи сме към акциите на развитите пазари“, отбеляза Литъл.

В момент, когато Китай излиза от няколко години на строги мерки на блокада заради COVID HSBC счита, че високите нива на спестявания на местните домакинства трябва да продължат да подкрепят местното търсене, а проблемите в имотния сектор достигат дъно и фискалните усилия на правителството трябва да създадат работни места.

Литъл отбеляза, че относително ниската инфлация, цените на потребителските стоки нараснаха с 0,1% на месечна база през май, означава, че е възможно допълнително смекчаване на паричната политика, а ръстът на БВП трябва с лекота да надхвърли скромната цел на правителството от 5%.

Освен Китай той посочи Индия като „основната история за макроикономическ растеж през 2023 г.“, тъй като икономиката ѝ се е възстановила от пандемията на фона на растящите потребителски разходи и силния сектор на услугите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Идва ли краят на рецесията в най-голямата икономика в Европа? Кога?

Федералният резерв с много мрачна прогноза за икономиката тази година

Ifo: Рецесията в Германия ще бъде по-силна от очакваното

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички