Два региона в България са с най-малко висшисти в ЕС


Два региона в България са с най-малко висшисти в ЕС
Снимка: iStock

6512

Два региона в България – Северозападният и Югоизточният регион са сред местата в ЕС с най-малко млади хора, завършили висше образование. Това сочат данни на Европейската статистическа служба за образованието на възрастовата група между 25 и 34 години през 2022 г.

Според проучването 42%, или над 2/5, от младите хора в ЕС са с висше образование.

От всички 240 региона за прилагане на регионални политики в ЕС 72 (30%) са постигнали заложената от ЕС цел за покритие на висшето образование от 45%.

В Северозападния регион в България завършилите по-висока степен на образование са 21%, а в Югоизточния – 23,4%. В България само един регион регистрира стойности над средните за ЕС с 46,2% завършили висше образование – Югозападният регион, в който влизат областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София-град.

Снимка: Евростат

От регионите с най-висок процент завършили висше образование в ЕС са района на столицата Вилнюс в Литва, където висшисти са 73,6% от младите хора. Поне 60% от хората в посочената възрастова група са завършили висше образование и в регионите на столиците на Франция, Ирландия, Нидерландия, Полша, Унгария, Швеция, Люксембург и Дания. Много от тези региони привличат високо квалифицирани хора, вероятно заради разнообразните възможности за образование, работа и социален живот, посочват от Евростат.

Относително високи дялове на висшето образование са регистрирани и в два региона, специализирани в изследователски и иновационни дейности и/или високотехнологично производство: Утрехт в Нидерландия и Баската автономна област в Северна Испания; а Северна и Западна Ирландия е единственият друг регион в ЕС с дял над 60%.

На дъното в класацията са 17 региона, в които по-малко от 1/4 от всички на възраст между 25 и 34 години имат висше образование – 7 от 8-те региона в Румъния (изключение прави региона на столицата Букурещ), 3 региона в Унгария, 2 (Северозападен и Югоиточен) в България, 1 в Чехия, 3 в Южна Италия и Френска Гвиана. Част от тези региони се характеризират като изолирани или предимно селскостопански, с ниски нива за развитие на високо квалифицирани специалисти. Други се характеризират със сравнително високата си специализация в програмите за професионално образование, като учениците излизат на пазара на труда чрез стажове и обучения, а не чрез академични квалификации.

Източник: Евростат

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В кои държави по света висшето образование е безплатно?

За 10 години: Чуждестранните студенти у нас са два пъти повече

Ето какъв е размерът на новите по-високи заплати за университетските преподаватели

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81955
 • GBP
  1
  2.31582
 • JPY
  100
  1.15198
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички