Висшето образование в България: Колко печелят завършилите и колко от тях се реализират?


Висшето образование в България: Колко печелят завършилите и колко от тях се реализират?
Снимка: iStock

9163

Завършилите висше образование в България намират все по-добра реализация на трудовия пазар, безработицата сред тях се понижава, a средният осигурителен доход на висшистите се увеличава. Това са част от изводите, направени на базата на най-новото, 12-о издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, представено в МОН.

"Поне две са положителните тенденции във висшето образование за 2022 г. – по-добра реализация на завършилите и ръст в броя на научните публикации, включително на международно разпознаваемите", заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на новото издание на Националната рейтингова система на 52 висши училища в България за 2022 г.

По думите на министъра независимо от негативните икономически ефекти, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през последните 5 години висше образование у нас, спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% за 2021 г. Това е най-ниското ниво на безработица сред завършилите, откакто съществуват данни за този индикатор в Рейтинговата система, публикувана за първи път през 2011 г. Проф. Пенов отбеляза, че рейтинговата система е важна и за факултетите, за да могат да изготвят своите планове за акредитация. Той посочи, че намалява броят на тези, които избират да учат в чужбина, а нараства делът на чуждестранните студенти в България. Държавата ще плаща таксите на студенти, ако останат в България

Почти всички студенти, завършили медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по професионални направления "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" е около и под 1%. Толкова са и безработните и сред завършилите "Военно дело" и "Математика". Най-много са хората без работа в направление "Социални дейности" – 3,7%. Колко от висшистите се реализират у нас?

Възнаграждения

Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, като достига до 1647 лева през 2022 г. при 1520 лв. през 2021 г. и едва 867 лв. през 2014 г.

Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по "Информатика и компютърни науки" – 3456 лв. осигурителен доход. Следват тези завършили "Математика" (2771 лв.), "Комуникационна и компютърна техника" (2731 лв.), "Медицина" (2711 лв.), "Обществено здраве" (2703 лв.). Кои професии в България вземат най-високи заплати?

На ниво конкретно висше училище най-високи облагаеми доходи получават завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет (5592 лв.), следвани от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград (4568 лв.) и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет (4333 лв.). Вдигат таксите в много университети

Университети и направления

В сравнение с 2021 г. най-голямо увеличение на броя на студентите има в направленията "Педагогика" (709) и "Педагогика на обучението по…" (366). Най-голям спад има в специалност "Икономика" (1098). Въпреки това тя продължава да е най-масова в България с 28 223 студенти. След нея е "Педагогика" със 17 083 обучаващи се и "Медицина" с 13 271.

В стандартизираните класации на Рейтинговата система за 2022 г. СУ "Св. Климент Охридски" е на първо място в 21 професионални направления от общо 28, с които участва в класациите. Техническият университет в София е на първи в 6 професионални направления от общо 9, с които участва в класациите. А Медицинският университет в София е първи в 4 направления от общо 5 в класациите. Защо заплатите в Софийския университет са по-малки от учителските?

"Св. Климент Охридски" е университетът с най-много действащи студенти – 19 999. Следват го Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с над 16 000 и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши училища у нас броят на студентите е под 1000, включително в 3 от тях броят на обучаваните студенти е под 100.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат студентите в първи курс за учебната 2021-2022 г. в направленията "Медицина" (5,58), "Фармация" (5,56), "Стоматология" (5,53) и "Ветеринарна медицина" (5,40). С най-нисък успех от средното образование са първокурсниците в специалност "Металургия" (4,29). Средният успех от дипломата за средно образование на приетите студенти у нас е 5,01. По висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите в специалност "Администрация и управление" в Американския университет (5,78), следвани от "Право" в Софийския университет (5,74) и "Медицина" в Медицинския университет в София (5,69).

Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в 52 професионални направления на базата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Съкращават 1000 възрастни преподаватели в университетите

Държавата с предложение как да се закриват ненужни университети

Драстично повишение на докторантските стипендии

Студентите искат от държавата повече пари за стипендии, храна и общежития

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички