ЕК: България ще започне да се съвзема едва през 2022 година


ЕК: България ще започне да се съвзема едва през 2022 година
Снимка: iStock

5261

Въвеждането на ваксината и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволи на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г., докато други ще трябва да изчакат до 2022 г., информира Euronews, предаде БГНЕС. 

Ръстът през 2021 г. в страни като Германия, Франция, Белгия, Португалия, Дания, Малта, България, Унгария и Румъния няма да е достатъчен, за да възстанови всички загуби и тези страни ще трябва да изчакат до следващата година, за да отчетат подобрение, според сегашната прогноза. По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 2.7% през 2021 г. и с 4.9% през 2022 г., информираха от Европейската комисия. 

В същото време южните страни като Испания, Гърция и Италия може да се наложи да изчакат още по-дълго след спад съответно с 11%, 10% и 8,8% през 2020 г. Техните прогнозни данни през 2021 и 2022 г. няма да компенсират напълно шока. 

Това е последната икономическа прогноза на Европейската комисия, според която икономиката на еврозоната ще нарасне с 3,8% както през 2021 г., така и през 2022 г., след като падна до безпрецедентните 6,8% през 2020 г. Икономиката на ЕС като цяло ще отчете ръст от 3,7% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г. след 6,3% спад през миналата година. 

Според последните данни, група от държави-членки на ЕС ще могат да се възстановят напълно тази година, сред които са Латвия, Литва, Люксембург и Полша. 

Финландия и Швеция ще бъдат близо до пълното завръщане на своята икономическа мощ. 

Ирландия е единствената държава в ЕС, която отчита ръст през 2020 г. след нарастване с 3%, отчасти благодарение на износа на мултинационални компании, специализирани в медицинско оборудване, фармацевтични продукти и компютърни услуги. 

Прогнозата предвижда инфлацията в еврозоната да се увеличи от 0,3% през 2020 г. до 1,4% през 2021 г., преди да се смекчи леко до 1,3% през 2022 г. 

В по-голямата си част ефектите от предвидения 750-милиарден евро фонд за възстановяване на ЕС не са взети предвид поради „липса на данни“. Пакетът може да спомогне за по-силен растеж. 

Представяйки прогнозата, Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономиката, заяви, че Европа остава в ръцете на пандемията от коронавируса. Свежите вълни от инфекции и появата на нови и по-заразни щамове са принудили държавите да въведат отново или да засилят мерките за ограничаване. 

Джентилони обаче каза, че тези ограничения са сравнително по-строги и по-целенасочени от тези, наблюдавани през пролетта, когато вирусът за първи път е ударил и по-голямата част от Европа е била блокирана. 

Училищата и детските градини остават отворени в повечето страни през зимата, а дистанционната работа вече е утвърдена. Тези фактори, съчетани с по-силно от очакваното трето тримесечие, осигуряват допълнителен трамплин за икономическите загуби през втората половина на годината. 

Брюксел се надява, че ваксинацията, въпреки разочароващото й начало, ще се ускори през следващите седмици и че мерките за ограничаване ще бъдат постепенно облекчени през второто тримесечие на 2021 г., като в края на годината ще станат незначителни. 

Подобрената перспектива за световната икономика (5,2% през 2021 г. и 3,8% през 2022 г., с изключение на ЕС) също трябва да подпомогне за възстановяването. 

"В сравнение с есента, сега сме изправени пред по-малко неизвестни рискове и повече известни," каза Джентилони. 

Еврокомисарят предупреди, че все още има високо ниво на несигурност и че икономическите печалби зависят от развитието на пандемията, особено от разпространението на мутациите

"Пандемията може да остави по-дълбоки икономически и социални белези, отколкото си мислим", добави той, като спомена броя на фалитите и дългосрочната безработица. 

Страните, които разчитат силно на индустрията на туризма и развлеченията, биха могли да изостанат от останалите държави-членки на ЕС, които се радват на по-разнообразна икономика. 

Джентилони отбеляза, че БВП на ЕС през 2022 г. ще бъде с 4% по-нисък от този, предвиден от Брюксел преди пандемията.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички