Ще се съживи ли световната икономика през 2021 г.?


Ще се съживи ли световната икономика през 2021 г.?

2452

Световната икономика ще нарасне с около 5% в пазарните валутни курсове през 2021 г. Това би бил най-бързият темп, регистриран през 21-ви век, връщайки световната икономика до предпандемичните ѝ нива на производство до края на 2021 г. или началото на 2022 г.

Това прогнозира Глобалната икономическа перспектива на PwC за 2021: От големия локдаун до голямото възстановяване. Проучването разглежда ключовите теми за настоящата година, свързани с "рестартирането" на икономиките, уменията и обществото.

Очаква се растеж, който обаче ще бъде неравномерен и ще зависи от успешното и бързо внедряване на ваксини и продължаващите приспособителни фискални, парични и финансови условия в по-големите икономики на света. Друга ключова тема ще е как тласъкът за възстановяване и растеж може да се синхронизира с инвестициите в зелена инфраструктура, създавайки повратна точка в борбата срещу изменението на климата.

Неравномерно възстановяване

Въпреки прогнозираното увеличение с 5% в пазарните валутни курсове тази година, следващите 3 до 6 месеца вероятно ще продължат да бъдат предизвикателни, особено за страните от Северното полукълбо, които през зимните месеци могат да бъдат принудени да въведат допълнителни локални или цялостни икономически локдауни (както наскоро във Великобритания).

Производството в някои развити икономики например може да се свие през първото тримесечие и растежът като цяло е по-вероятно да се засили през втората половина на годината, когато се очаква големите напреднали икономики да са ваксинирали поне 2/3 от населението си. Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното

"Макар че добрата новина е, че до края на 2021 г. или началото на 2022 г. световната икономика вероятно ще се върне към нивата на производство отпреди кризата, отличаваща характеристика на Голямото възстановяване е, че то ще бъде неравномерно в различните държави, сектори и нива на доходи. Китайската икономика например вече е по-голяма от нивото си преди пандемията, но други напреднали икономики особено тези, силно базирани на услугите като Великобритания, Франция и Испания или тези, фокусирани върху износа на стоки и оборудване, като Германия и Япония едва ли ще се възстановят до нивата си от преди кризата до края на 2021 г.", коментира Барет Купелиан, старши икономист в PwC.

Нарастващите, но по-ниски нива на производство ще повишат безработицата в Обединеното кралство, Франция, Испания и Германия, като най-много ще пострадат нископлатените работници. Това неминуемо ще изостри вече съществуващите неравенства.

"След като вирусът бъде овладян, вниманието на политиците ще трябва да се съсредоточи върху поставянето на основите за устойчив и приобщаващ растеж, като се обърне специално внимание на създаването на работни места и зелената икономика. Бизнес лидерите сега трябва да планират както по отношение на растежа, така и по отношение на инвестициите, включително повишаване на квалификацията на работната сила.", съветва Купелиан.

Синхронизиран тласък за зелена инфраструктура

Околната среда ще бъде важен фокус за 2021 г. и вече се позиционира като възможност за ускоряване на прехода на бизнеса и политиката към нулеви нетни емисии. През 2021 г. се очакват значителни инвестиционни и политически промени, свързани с Парижкото споразумение за климата, в основните търговски блокове като САЩ, Китай и ЕС. Бъдещето на Европа: Променена икономика с възход на нови отрасли

Зелените облигации, които се използват за пряко финансиране на екологични проекти, в момента представляват по-малко от 5% от световния пазар на фиксиран доход. През 2021 г. общата емисия на зелени облигации ще се увеличи с над 40%, за да надвиши за първи път половин трилион щатски долара Освен това апетитът на инвеститорите във Фондове за околна среда, социална политика и управление (ESG) ще продължи да се увеличава и до 2025 г. може да представлява до 57% от общите Европейски взаимни фондове.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници продължава да става все по-ключово в световен мащаб, като капацитетът на фотоволтаичната енергия (PV) вероятно ще се увеличава с бързи темпове на фона на нарастващия капацитет в ЕС, Индия и Китай. Ако настоящите тенденции се запазят, фотоволтаичната енергия е на път да надмине природния газ през 2023 г. и енергията от въглища през 2024 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.65608
 • GBP
  1
  2.28744
 • RUB
  100
  2.24774
 • JPY
  100
  1.50472
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  857.41
  819.73
 • Litecoin
  1
  229.41
  219.38
 • Ethereum
  1
  3917.84
  3746.70
 • Bitcoin
  1
  67173.64
  64239.61
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички