Къде как се справят с коронакризата


Къде как се справят с коронакризата
Снимка: iStock

3338

Кои страни се справят най-добре с пандемията? В ново обширно международно изследване, проведено от австралийския Lowy Institute със седалище в Сидни, България се класира на 67-о място. За сравнение: в същата класация Германия заема 55-о място от общо 98 анализирани държави, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP.

С най-добри оценки първото място заема Нова Зеландия, а на последно се оказва Бразилия. "Някои страни се справят с пандемията по-добре от други, но повечето сякаш се надпреварват кой ще постигне по-слаб резултат", обобщават авторите на изследването, цитирани от AFP.

Те са изработили и индекс на ефикасността на мерките срещу пандемията, според който със 100 се оценява максимално постижение, а с 0 - минимално. Индексът на България е 37,4, а на Нова Зеландия - 94,4.

Страните, оградени от вода, се справят по-добре?

Независимият институт оценява мерките на националните правителства срещу COVID-19 въз основа на 6 критерия, сред които са броят на заразените и на починалите, както и обхватът на PCR-тестовете. След Нова Зеландия сред първите десет се нареждат още Виетнам, Тайван, Тайланд, Кипър, Руанда, Исландия, Австралия, Латвия и Шри Ланка. Прави впечатление, че част от отличниците са оградени от вода, което им позволява по-добре да контролират разпространението на заразата. Специално Нова Зеландия отрано затвори границите си, наложи мащабен локдаун и проведе масови тестове и с тези мерки коронавирусът можеше да бъде държан под контрол.

Последната страна в класацията - Бразилия, е регистрирала 218 000 починали в резултат от коронавируса. В списъка на зле справящите се влизат още Мексико (97-о място), Колумбия (96-о), Иран (95-о) и САЩ (94-о). Президентите на Бразилия и на САЩ - Болсонаро и Тръмп - дълго време омаловажаваха опасността, припомнят техните критици. Двамата многократно се присмиваха на носенето на маски, отхвърляха налагането на локдаун, а в крайна сметка и сами се заразиха с вируса. Колкото до Китай, откъдето тръгна COVID-19, тази страна изцяло отсъства от класацията, защото изследователите смятат, че тамошните власти не са предоставили достатъчно публична информация. Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Повече корупция - по-малко успехи в пандемията

Авторите на изследването твърдят още, че класацията е съставена без оглед на политическата система в отделните държави. От проучването им се оказва, че по принцип малките страни с население под 10 млн. души сякаш се справят по-добре с пандемията. "По принцип по-малките страни с по-малко население, където обществата са по-добре споени, а институциите си вършат работата, имат сравнително предимство в борбата срещу глобални кризи, каквато е пандемията", се казва в доклада на Lowy Institute.

AFP припомня, че от началото на пандемията през декември 2019 г. 100 млн. души са се заразили с коронавируса, а 2,2 млн. от тях са починали.

През седмицата беше публикувана и друга класация, която има косвено отношение към борбата срещу коронавируса: Индексът за възприятие на корупцията на правозащитната организация "Трасперънси Интернешънъл". Авторите на това допитване твърдят, че колкото е по-високо равнището на корупция в една държава, толкова по-зле се справят властите с пандемията. И в тази класация Нова Зеландия (заедно с Дания), се нарежда на първо място, докато България е сред последните в ЕС, редом с Румъния и Унгария.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички