ЕК представи данните за 5 наказателни процедури срещу България


ЕК представи данните за 5 наказателни процедури срещу България
Снимка: iStock

2002

Европейската комисия представи днес данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, като за България ЕК съобщава за развитието на 5 процедури.

Процесуални права при наказателни производства

ЕК открива производство за установяване на нарушение срещу България, Белгия и Хърватия, затова че не са въвели правилно европейските правила за укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на обвиняемите да присъстват на съдебния процес в наказателното производство. Според ЕК някои национални мерки в това отношение не отговарят на изискванията за публичното позоваване на вината (Белгия, България и Хърватия), за съдебните процеси в отсъствието на заподозрения или обвиняемия (Белгия и Хърватия), използването на мерки за физическо възпиране (Хърватия); правото на заподозрените да не се самоуличават (Хърватия и България) и средствата за правна защита срещу нарушения на правата по европейските изисквания (Белгия и България).

Според ЕК обхватът на правилата не е въведен правилно в родното законодателство, съгласно което незадържаните заподозрени не се ползват от европейските права. Белгия, България и Хърватия разполагат със срок от 2 месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на установените недостатъци, иначе наказателната процедура ще продължи.

Процесуални права

ЕК продължава наказателната процедура срещу България и Латвия, затова че не са въвели правилно европейските правила за правото на информация в наказателното производство, предвиждащи заподозрените или обвиняемите по наказателно производство, или за които е издадена европейска заповед за задържане, да получават подходяща информация за техните права. През септември 2021 г. ЕК изпрати на България и на Латвия официални уведомителни писма. Според ЕК националните мерки не отговарят на изискванията, особено по отношение на правото на достъп до материалите по делото, които са от съществено значение за ефективното оспорване на законосъобразността на задържането. ЕК отбелязва, че в България още не са правилно въведени приложното поле на европейските изисквания и правото на информация за правата и разпоредбите по заявлението за правата при задържане. България и Латвия разполагат със срок от 2 месеца да предприемат нужните мерки за отстраняване на оставащите недостатъци, иначе ЕК може да предяви пред Съда на ЕС.

Сигурност на документите

ЕК съобщава, че започва производства за установяване на нарушение срещу България, Гърция, Кипър и Литва, защото не са въвели двуизмерен баркод в единния формат за визи. Този баркод беше въведен, за да се защитят данните от визовия стикер от фалшифициране. На 30 април 2020 г. всички държави в ЕС бяха уведомени за въвеждането на баркода. Крайният срок за изпълнение на решението изтече през май 2022 г., но тези четири държави още не отпечатват двуизмерен баркод върху издаваните от тях визи, пояснява ЕК. Четирите държави имат 2 месеца, за да отстранят установените недостатъци, иначе наказателната процедура ще продължи.

Дружествено право

ЕК продължава наказателната процедура срещу България и Кипър, защото не са въвели европейските правила за използването на цифрови възможности и процеси в областта на дружественото право. Правилата на ЕС предвиждат държавите да въведат изцяло онлайн процедури за учредяването на определени видове дружества, регистрацията на трансгранични клонове и подаването на документи в бизнес регистрите. Те въвеждат безплатен достъп до повече данни за дружествата от търговските регистри чрез Системата за взаимно свързване на търговските регистри. През септември 2022 г. комисията изпрати на България и на Кипър официално уведомително писмо. След отговорите на страните ЕК е стигнала до заключението, че България и Кипър не са съобщили за национални мерки, които осигуряват пълното прилагане на европейските правила. Тези държави разполагат със срок от два месеца, за да отстранят установените недостатъци, а след това е възможно ЕК да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС, се уточнява в съобщението.

Управление на водите

ЕК призовава България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да приключат прегледа на плановете за управление на водите. Държавите в ЕС да преразглеждат тези планове на 6 години. Плановете за управление на опасността от наводнения се изготвят по карти, показващи възможните неблагоприятни последици при наводнения, отбелязва ЕК.

През февруари ЕК изпрати официални уведомителни писма, с които призова посочените държави да изпълнят задълженията си, като се отчита, че нашата страна е сред държавите, които закъсняват с прегледа на плановете за речните басейни и за заплахите от наводнения. ЕК дава срок от 2 месеца за отговор, а след това може да вазеде дело в Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК започва 4 наказателни процедури срещу България

ЕК окончателно прекрати мониторинга над България и Румъния

ЕК отпуска още средства на България за укрепване на външните граници

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32757
 • JPY
  100
  1.13139
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички