ЕК сложи край на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния


ЕК сложи край на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния
Снимка: iStock

1238

Европейската комисия обяви, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния и с организираната престъпност у нас. ЕК въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки 6 месеца, а по-късно – веднъж годишно.

През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за страната ни заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава беше издала 17 оценки. През юли т.г. ЕК съобщи, че смята да прекрати действието на механизма. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка, се посочва в днешното съобщение на ЕК.

От 2020 г. ЕК въведе общ годишен доклад за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

„Бих искал да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали държави в ЕС“, заявява по този повод Урсула Фон дер Лайен, цитирана в съобщението.

Развитието на обстановката с върховенството на закона в ЕС постави нов контекст за сътрудничеството на ЕК с България и Румъния, се казва в съобщението. Годишните доклади за върховенството на закона съпътстват устойчивите реформи за България и Румъния и за останалите държави в ЕС. От 2022 г. тези нови доклади включва и препоръки, като се следи за изпълнението на много от договорените реформи в България и Румъния. Когато е уместно, напредъкът по тях се следи и в рамките на европейския семестър, отбелязва ЕК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румъния атакува ветото на Австрия за присъединяването ѝ към Шенген

Фон дер Лайен призова България да бъде приета в Шенген незабавно

Австрия отново удари България и Румъния за Шенген

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички