Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за прием на България и Румъния в Шенген


Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за прием на България и Румъния в Шенген
Снимка: iStock

3645

Австрия отхвърли призива на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието EurActiv.

В речта си „За състоянието на съюза“ Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния и призова: „Нека най-накрая да ги пуснем – без да се бавим повече“

Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва EurActiv.

„В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол – например на границата между Германия и Полша. Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко“, заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, пише EurActiv.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно границите си, които биха станали външните граници на ЕС след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за „прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането“.

„Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, заяви Фон дер Лайен в своята реч „За състоянието на съюза“.

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също беше разкритикувана – от либералната партия НЕОС, сега в опозиция.

„Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето“, заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фон дер Лайен призова България да бъде приета в Шенген незабавно

Румъния готви ответен удар срещу стрените членки, които блокират членството ѝ в Шенген

Какви са последните позиции на канцлерите на Германия и Австрия за приемането на България в Шенген?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички