Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение заради ветото за Шенген


Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение заради ветото за Шенген
Снимка: iStock

3690

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти.

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген. Това обяви самият румънски премиер в интервю за в. „Дер Щандард“, цитирано от румънските медии, и отбелязва, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, т.е. на няколко милиарда евро.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и същевременно да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, заяви Чолаку. Той определи като „невярно“ твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

„Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването“, категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

„Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди 4-5 години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

„Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави – без Австрия – подкрепят присъединяването на Румъния“, заяви румънският премиер попитан от вестника за стратегията, която ще използва.

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия „кървави“ пари (Blutgeld), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на ЕК Мартин Зелмайер. „Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ“, отбеляза Чолаку.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Австрия отново удари България и Румъния за Шенген

Румъния готви ответен удар срещу стрените членки, които блокират членството ѝ в Шенген

Фон дер Лайен призова България да бъде приета в Шенген незабавно

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички