Финансират обучения за дигитални умения на 200 000 безработни и заети


Финансират обучения за дигитални умения на 200 000 безработни и заети
Снимка: iStock

2255

По Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на труда и социалната политика реализира проект за 194 млн. евро, според който до средата на 2024 г. ще бъдат обучени 200 000 безработни и заети за придобиване на базово или средно равнище на дигитални умения. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на конференция „Качествени работни места и как да ги създадем“.

Форумът е организиран от EURACTIV България и Eurofound - Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, предава БТА.

„Целта е до средата на 2026 г. обучените в дигитални умения да бъдат около 500 000 души. На 100 000 души ще бъде предоставена възможност да сертифицират безплатно дигиталните си умения, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене“, добави тя.

На фона на сигналите на бизнеса в България за критично ниското ниво на дигитални умения на българите и драматичното разминаване с нуждите на трудовия пазар служебното правителство одобри през март възможност за финансиране на цифрови и други ключови компетенции. Така за първи път се финансират обучения за придобиване на определено ниво на цифрова компетентност.

„България е заложила 1,6 млрд. евро по НПВУ за действия, свързани със цифровия преход“, посочи Шалапатова. По думите ѝ общият ресурс на МТСП за мерки за повишаване на качеството на работната сила е 1 млрд. лв.

Над половината от работодателите в България (53%) търсят работна ръка с напреднало ниво на основните дигитални компетенции, а 14% изискват високо специализирано ниво. 31% биха приели работници със средно ниво на основните дигитални компетенции, а едва 2% - с основно ниво, според резултати от проучване по проект на Българската стопанска камара, Министерството на труда и социалната политика и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Проучването показа сериозни дефицити в дигиталните умения. Само 19% от участниците в изследването покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност. Анализът на реално притежаваните дигитални умения показва, че нивата на предлаганите общи и специфични умения са по-ниски от търсените с една или две степени. Това се наблюдава най-вече при общите умения, докато при специфичните разликите са по-малки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дават стотици хиляди левове на български компании за развитие на изкуствения интелект

Удължават срока за кандидатстване за енергийно обновяване на търговски обекти

Български предприятия могат да кандидатстват за 1.2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички