Български компании получават между 50 000 и 500 000 лева за развитие на изкуствения интелект


Български компании получават между 50 000 и 500 000 лева за развитие на изкуствения интелект
Снимка: iStock

2981

Министерството на иновациите и растежа ще насърчава развитието на изкуствен интелект от българските фирми чрез процедура за разработване на иновации. Това заяви ресорният министър Милена Стойчева на конференция на тема „Изкуственият интелект: новата индустриална ера“, цитирана от МИР. Организатор на събитието е сдружение „Конфиндустрия България“.

По думите на Стойчева това е първата мярка, която предстои да бъде отворена по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Ориентирана е към разработка на иновации в предприятията, свързани с изкуствен интелект, роботи, безжични мрежи, облачни мрежи, водородни технологии, биотехнологии и индустрии за здравословен начин на живот.

„Надяваме се по този начин да се създаде добавена стойност както за нашата икономика, така и за развиване капацитета в региона, и в Европа“, заяви тя.

„Следващата мярка, която предстои по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, е за внедряване на вече разработени решения, свързани с високи и дълбоки технологии и успешното прилагане на изкуствения интелект в различни области на индустрията“, заяви Стойчева.

По думите ѝ, Министерството на иновациите и растежа разпознава значимостта както на инвестициите в подобни нови технологии, така и подкрепата, която трябва да се осигури за малкия и среден бизнес. Министър Стойчева подчерта, че визията на МИР е да се превърне в министерство на предприемачеството, иновациите и инвестициите.

От МИР припомнят, че общественото обсъждане на процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ приключи на 23 май 2023 г. Бюджетът на мярката е 127 млн. лв. Безвъзмездната помощ за фирмите ще бъде между 50 000 лв. и 500 000 лв., като могат да са микро-, малки или средни, както и дружества с до 499 служители или големи предприятия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕП подкрепя първите в света правила за изкуствен интелект

Директорът на OpenAI каза как ще се развие изкуственият интелект занапред

Експерти: Изкуственият интелект застрашава оцеляването на човечеството

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички