До кога може да се кандидатства за енергийно обновяване на търговски обекти?


До кога може да се кандидатства за енергийно обновяване на търговски обекти?
Снимка: iStock

2091

Във връзка с установен бюджетен резерв крайният срок за кандидатстване по процедурата „Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите“ се удължава до 17:00 ч. на 30 юни 2023 г., обяви Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Процедурата започна в края на януари. Мярката се финансира с над 235 млн. лв. (без ДДС) от Националния план за възстановяване и устойчивост. Прогнозата е с наличния ресурс да бъдат обновени 250 сгради. Предвижда се сградите на предприятия в сферата на производството да получат 33% от ресурса или над 77,6 млн. лв. Останалите средства от над 157,5 млн. лв. са за обекти в сферата на търговията, услугите и туризма. Най-голям дял е определен за големите предприятия, тъй като се явяват и най-енергоемки.

Процедурата цели подобряване на енергийните характеристики на сградите чрез изпълнение на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки за постигане на спестяване от миниум 30% първична енергия (клас на енергопотребление минимум „В“). Така ще се осигури и свиване на разходите за енергопотребление на бизнеса, по-добър микроклимат за работна среда, ще се подобрят експлоатационните характеристики и ще се удължи жизненият цикъл на сградите.

Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро, малки, средни и големи предприятия в страната. Те трябва да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г. и да са реализирали определени нетни приходи от продажби за 2022-а финансова година в зависимост от категорията на предприятието. Сградите, включително от сектор „Туризъм“, трябва да са собственост на кандидата или да са с учредено право на строеж в полза на кандидата.

Минималният и максималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за инвестиция по процедурата са разпределени според категорията на предприятията. За микропредприятия минималният размер е 35 000 лв., а максималният – 100 000 лв., за малките предприятия е от 35 000 лв. до 300 000 лв., за средните от 100 000 лв. до 500 000 лв., а големите ще получават финансиране до 1,5 млн. лв.

Допустими дейности по настоящата процедура са извършване на обследване и сертифициране за енергийна ефективност за подаване на предложение по настоящата процедура; дейности за изпълнение на строително-монтажни работи за прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, ако са посочени в енергийното обследване, в т.ч. всички съпътстващи строително-монтажни работи, необходими за изпълнение на мерките, за изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му съгласно Закона за устройство на територията, авторски и строителен надзор, дейности, свързани с въвеждането на обектите в експлоатация и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нови законови текстове за санирането предизвикват загриженост

Санирането продължава, но с 20% самофинансиране

Готви се край на санирането заради липсата на пари

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички