Няма пари: С този мотив служебното правителство иска край на санирането


Няма пари: С този мотив служебното правителство иска край на санирането
Снимка: Actualno.com

8458

Спиране на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради (Национална програма за енергийна ефективност) до края на 2023 година иска служебното правителство. Причината е, че има недостиг на средства - 46 млн. лева, пише Mediapool.

Ако това стане факт 52 блока, които имат подписани договори с държавната Българска банка за развитие (ББР), няма да бъдат санирани. Те обаче могат да кандидатстват за финансиране по новата програма за обновяване на жилищния фонд, която се финансира с европейски пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Само че първата фаза на ПВУ приключва на 31 май.

Намерението на служебното правителство е вече обявено в портала за обществени консултации.

Вече има и забележка в общественото обсъждане - че "проектът има за цел да укрие, че произвежданата топлинна енергия се разхищава по най-неефективния начин - "доставка" в абонатната станция", при което количеството на произвежданата топлина се определя от топлинния товар/мощността на сградната инсталация и в зависимост от външните условия достига до 10 (десет) пъти повече от потребностите на обществото, или 1000% неефективност. Предлаганата с проекта ефективност на многофамилните сгради не надвишава 35%".

Иначе в своя доклад, с който обяснява искането за спиране на санирането, служебният регионален министър Иван Шишков посочва следното: "Проектът на Постановление на Министерския съвет предвижда преустановяване на сключването на договори за изпълнение на дейности по Програмата с външни изпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки. Допуска се сключване на договор за изпълнение на дейности по Програмата с външни изпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки, за сгради за който има финансов ресурс, потвърден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), но с които изпълнители не е сключен договор, като се предвижда срок за това. Това изменение няма да повлияе на сключените договори за възлагане на обществени поръчки с избрани изпълнители, дейностите по които все още не са изпълнени, които ще продължат да бъдат изпълнявани съгласно условията на Програмата. Предвиден е срок за сключване на анекси към договорите за целево финансиране".

Бюджетът за прогрмата, която тръгна през 2015 година, стигна 2 000 000 000 лева, но това е недостатъчно заради инфлацията. Към днешна дата тези пари ще стигнат за 1970 частни жилищни сгради, показват сметките на МРРБ. От тях до момента напълно обновени, въведени в експлоатация и съответно разплатени на ББР са 1936 жилищни сгради.  В процес на обновяване са още 34 блока, които са на различен етап. Очакванията са дейностите по тях да приключат до края на 2023 г.

За останалите 52 жилищни сгради, със сключени договори с ББР, пари няма. За 13 от тях има направени енергийни обследвания и избрани строители, но те също няма да бъдат санирани по националната програма, тъй като трябват още 46 000 000 лева, става ясно от публикуваните документи. А при липсата на редовен държавен бюджет, парите няма откъде да дойдат.

ОЩЕ: Искат увеличаване на данъчното облекчение за саниращите жилищата си

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички