И датският гигант Lego прекратява дейността си в Русия


И датският гигант Lego прекратява дейността си в Русия
Снимка: iStock/Guliver

1535

Световният лидер на играчките, датският производител на детски конструктори Lego, обяви, че спира окончателно продажбите си в Русия заради войната в Украйна, предаде Agence France-Presse. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Датската компания слага край на партньорството си с Inventive Retail Group, която управлява 81 магазина в Русия. Говорител на Lego заяви, че компанията е решила да прекрати търговските операции в Русия за неопределено време, предвид продължаващите „значителни смущения в оперативната среда“. Датската група освен това ще съкрати по-голямата част от екипа си в Москва. Така тя става поредната глобална марка, която напуска руския пазар след началото на войната.

Още в началото на март Lego реши да спре доставките си за Русия след началото на войната в Украйна, но магазините, управлявани от подизпълнителя останаха отворени и продължиха да продават стоки от складовете. 200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

Говорителка на Inventive Retail Group потвърди за AFP, че договорът с датската компания е прекратен и че компанията ще продължи да работи като експерт в категорията на детските конструктори и образователните играчки.

В началото на май Русия включи продуктите на Lego в списък от стотина категории стоки, които могат да се внасят без съгласието на притежателите на интелектуалната собственост, за да се заобиколят наложените санкции.

Сред тези стоки са включени още смартфони на Apple и Samsung, известни марки автомобили, игрови конзоли, както и резервни части, използвани в промишлеността. Без Zara, Nike, H&M: Какво се продава в руските молове след бягството на западните марки?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

IKEA също напуска Русия: разделя се с фабрики и 15 000 служители

Nike се изтегля изцяло от Русия

И KFC изчезва от Русия

Водка Smirnoff за втори път бяга от Русия

Starbucks напуска Русия, затваря 130 обекта и съкращава 2000 души

Гигантът Marriott напуска Русия, хотелите му обаче ще работят

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички