И Nokia спира бизнеса си в Русия


И Nokia спира бизнеса си в Русия
Снимка: Getty Images

1998

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia е поредна водеща компания, която се оттегля от руския пазар, заяви за Ройтерс изпълнителният директор на компанията. Вчера конкурентът Ericsson обяви, че спира за неопределено време бизнеса си в Русия.

През последните седмици стотици чуждестранни компании прекъсват връзките си с Русия след началото на нейната инвазия на 24 февруари в Украйна и след налаганите безпрецедентните западни санкции срещу Москва. Милиардерът Владимир Потанин спасява Société Générale от бизнеса ѝ в Русия

Докато няколко сектора, включително телекомуникациите, бяха освободени от някои санкции по хуманитарни или други съображения, Nokia обяви във вторник, че напускането на Русия е единствената възможност.

"Просто не виждаме никакви възможности да продължим да правим бизнес в страната при сегашните обстоятелства", сподели в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

Той добави, че Nokia ще продължи да подкрепя клиентите по време на процеса на изтегляне и на този етап не е възможно да се каже колко време ще отнеме самото това изтегляне, предаде БНР.

И Nokia, и Ericsson отбелязаха нисък едноцифрен процент на продажби в Русия, където китайски компании като Huawei и ZTE имат много по-голям дял.

Трябва да се има предвид, че Русия също така е в конфликт с Финландия и Швеция, родните държави съответно на Nokia и Ericsson, относно техния интерес да се присъединят към военния алианс на НАТО.

Русия също така настояваше компаниите да започнат да изграждат мрежи, използвайки само руско оборудване, опитвайки се да убеди Nokia и Ericsson да изградят техни фабрики в страната.

Пека Лундмарк посочи, че Nokia няма да приложи плана, обявен през ноември, за създаване на съвместно предприятие с руската компания YADRO за изграждане на 4G и 5G телекомуникационни базови станции.

Решението на Nokia да напусне Русия ще засегне около 2000 работници и има вероятност на някои от тях да бъде предложена работа в други части на света, добави той.

Ройтерс напомня, че Nokia има около 90 000 служители в световен мащаб. САЩ удариха със санкции още руски сектори

"Ще трябва да има много големи промени, преди да бъде възможно да се обмисли отново правене на бизнес в Русия", заключи Лундмарк.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички