Инфлацията е по-страшна от пандемията, цените може да скочат още


Инфлацията е по-страшна от пандемията, цените може да скочат още
Снимка: iStock

4868

В България се очаква сериозен ръст на инфлацията, а през 2022 г. нарастването на потребителските цени може да стане двуцифрено, предупреди финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова.

"Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар, че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага", коментира тя през Нова телевизия. Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

По думите на Зайкова най-бързо расте инфлацията в малката потребителска кошница, в която влизат основните хранителни продукти. "С дни расте цената на хляба и основните продукти. Тези продукти се използват от бедните хора, които в България са доста", отбеляза финансовият експерт. Идва голям скок на цените в следващите месеци

Според социалния експерт и бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите 3 месеца от новата година, а след това ни очаква спад. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

"Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато", обясни той. Експерт: Няма универсално лекарство срещу инфлацията

Казусът с минималната заплата

Зайкова припомни, че освен пенсионерите в България има и работещи бедни. По думите ѝ доходите са в застой и изостават от поскъпването на живота. Тя бе категорична, че България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. Минималната заплата у нас е по-ниска дори от тази в Сърбия и Северна Македония, които не са в Европейския съюз. Минимална заплата у нас и на Балканите: Колко е и за какво стига?

"Трябва да има баланс между доходите и случващото се в икономиката", призова Зайкова и изрази съжаление, че у нас все още няма необлагаем минимум. "Сегашната минимална заплата дава чист доход от 470 лева. Това е много далеч от реално необходимата издръжка за живот, която достигна около 700 лв. заради инфлацията", посочи експертът. Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Независимо дали минималната заплата ще бъде 700 лв. или 750 лв., трябва да се реши въпросът с нейното облагане, категорична е Мика Зайкова. Минималната заплата се повишава, но с колко?

"Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи като нивото на инфлация или безработица", смята Нейков. Вдигане на минималната заплата ще повиши безработицата

Трябва веднъж завинаги да решим как да определяме минималната заплата и през следващите 20 години да се придържаме към този принцип, убеден е бившият социален министър.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички