Инфлацията в България покори нов връх


Инфлацията в България покори нов връх
Снимка: iStock

2855

Инфлацията в България продължава да нараства с рекордни темпове: цените у нас са се покачили с 18,7% на годишна база през септември. Това е най-високата инфлация от 1998 г., когато страната ни излизаше от период на хиперинфлация. Годишната инфлация в България за август приближава рекордните 18%

Има очевидно ускоряване спрямо отчетените стойности през пролетните и летните месеци. През август инфлацията беше 17,7%, през юли – 17,3%, през юни – 16,9%, през май – 15,6%, през април – 14,4%, а през март – 12,4%. Ръстът на инфлацията е постоянен след началото войната в Украйна, която създаде голяма несигурност и вдигна цените на основни суровини. Инфлацията у нас гони нивата от времето на Костов

На месечна база потребителските цени в България са се повишили с 1,2% през деветия месец на 2022 г., след като са нараснали със същия темп през август, съобщи Националният статистически институт (НСИ). България остава сред лидерите в Европа по ръст на инфлацията

През септември най-много са поскъпнали цените на жилища, вода, ток, газ и други горива – с 30,6% спрямо миналата година, показват данните на НСИ. Цените на храните и безалкохолните напитки, които имат най-голяма тежест в потребителската кошница, са нараснали с 24,9% спрямо септември 2021 г. Хотелиерството и ресторантьорството отбелязват третото най-голямо годишно поскъпване от 20,7%. Скъпи храни: в България, Литва и Латвия е най-зле

В месечно изражение потребителските цени през септември са се увеличили най-много в образованието – 5,4%, в групата на жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива – 4,2%. Малко по-слабо е поскъпването при храните и безалкохолните напитки – 2,3% и при облекло и обувки – 1,9%. Същевременно намаление е регистрирано при отдих и култура, транспорт и съобщения.

Отоплението поскъпва, горивата за коли поевтиняват

През септември осезаемо са поскъпнали спрямо август метанът за автомобили (компресиран природен газ) – с 18,3%, както и горивата, използвани за отопление: централно газоснабдяване – с 16,7%, пелети – с 12,7%, дърва за отопление – с 12,2%, въглища – с 6,8%.

Цените на някои автомобилни горива обаче са отчитат спад: газ пропан-бутан (автогаз) поевтинява с 10,4%, автомобилен бензин А95Н – с 6,4%, автомобилен бензин А100Н – с 4,8%, дизел – с 3,2%. Какво ще се случи с цените на горивата в близко бъдеще?

Има намаление при цените на самолетните билети – с 13,3%, на куриерските услуги – с 12,8%, както и на туристическите услуги (почивки, екскурзии и туристически пакети) – с 12%.

Според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ)* инфлацията в България се повишава с 15,6% на годишна база през септември, което е с 0,7% повече спрямо август. Цените в малката потребителска кошница са се качили 2,9% за месец и със 17,4% от началото на годината. Какво можем да си купим със средната работна заплата у нас и в Европа?

Средногодишната инфлация за дванадесетте месеца до края на септември е 12.8%. Според нея потребителските цени в България са се повишили с 14% от началото на годината. Средногодишната инфлация за периода октомври 2021 – септември 2022 г. спрямо периода октомври 2020 – септември 2021 г. е 10,9%.

Средногодишната инфлация в България се очаква да се ускори до 14,9% през 2022 г. в резултат на скока на цените на енергията, суровините и вносните стоки, съобщи централната банка на страната в своя тримесечен икономически преглед.

*Хармонизираният индекс на потребителските цени е метод за сравнение на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Храните у нас скочиха двуцифрено само за 4 месеца

Предстои стагфлация в Европа

Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа

Заплата за издръжка: 2/3 от работещите не могат да покрият разходите си

Какви спестявания трябва да имате по време на инфлация и криза

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички