Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя и през октомври


Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя и през октомври
Снимка: iStock

1012

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,9% през октомври от 4,3% през септември, сочат окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат. Предварителните данни също показаха забавяне до 2,9%. През 2022 г. инфлацията през десетия месец от годината беше 10,6%.

В ЕС цените са нараснали с 3,6% на годишна база през октомври – също с по-бавен темп от отчетените 4,9% през септември. За сравнение, миналият октомври инфлацията в ЕС беше 11,5%.

Най-ниски темпове се наблюдават в Белгия – страната регистрира дефлация от 1,7%, Нидерландия – също с дефлация от 1% и Дания, където цените са паднали с 0,4% на годишна база през октомври. С най-висока инфлация остават Унгария (9,6%), Чехия (9,5%) и Румъния (8,3%).

Спрямо септември годишният ръст на цените се е забавил в 22 от 27 държави членки и се е ускорил в 5 от тях. 

ОЩЕ: Инфлацията в България намалява през октомври

В България инфлацията също е спаднала до 5,9% през октомври от 6,4% през септември. През същия месец година по-рано инфлацията у нас е била 14,8%.

Снимка: Евростат

През октомври за годишния темп на инфлация в еврозоната най-много са допринесли цените на услугите – с 1,97 пр.п., следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,48 пр.п. и неенергийните индустриални стоки с 0,95 пункта. Инфлацията при енергоизточнизите отстъпва с 1,45 пр.п.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като храни, енергоизточници, алкохол и цигари, също се е забавила през октомври до 4,2% от 4,5% през септември.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст (7,4%) отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия спрямо 8,8% през септември. Услугите поскъпват с 4,6% през октомври – по-слабо, отколкото през септември.

При неенергийните индустриални стоки също се наблюдава забавяне на инфлацията до 3,5% през октомври от 4,1% през миналия месец.

При енергоизточниците е отчетено драстично забавяне. Ръстът на цените в през октомври 2022 г. е бил 41,5%, а този октомври енергоизточниците падат с 11,2%

На месечна база инфлацията и в еврозоната, и в ЕС е на ниво от 0,1% през октомври.

Снимка: iStock

По-рано в петък членът на УС на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че решението на ЕЦБ да спре повишаването на лихвените проценти на заседанието през октомври е напълно оправдано от забавянето на инфлацията.

ОЩЕ: За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна

„Темпът, с който цените нарастват, се е забавил значително, а базисният показател се е отдалечил от върха си от пролетта. Това е доказателство за ефективността на паричната политика, което напълно оправдава паузата в затягането, която направихме при последната си среща“, отбеляза гуверньорът на Френската централна банка.

Според него ЕЦБ в момента може да бъде сигурна, че ще върне инфлацията към 2% до 2025 г., макар че добави, че институцията трябва да има търпение и да задържи лихвите на сегашното равнище „за време, в което да се усети пълното им въздействие“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в еврозоната спадна до най-ниското си ниво от над 2 години

Инфлацията в еврозоната забавя рязко темпа на растеж през септември

ЕЦБ няма да успее да понижи инфлацията под 2% през следващите години, сочи проучване сред потребителите

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички