Инфлацията в Швейцария спадна под целевото равнище на централната банка от 2%


Инфлацията в Швейцария спадна под целевото равнище на централната банка от 2%
Снимка: iStock

2081

Инфлацията в Швейцария се е забавила под целевото равнище на централната банка на страната от 2%, като предлага ограничена подкрепа на регулатора, който вече сигнализира, че е възможно допълнително затягане, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 1,7% през юни на годишна база спрямо 2,2% през май, след като енергийните разходи са намалели. Базисната инфлация, която премахва волатилни елементи като енергия и храни, също се е забавила до 1,8%, обяви статистическата агенция на Швейцария.

Така наречения основен показател вече беше започнал да спада под целта на централната банка миналия месец, докато общата инфлация в момента показва най-бавния темп на ценови растеж от януари 2022 г.

Макар че Швейцария вече се радва на някои от най-ниските инфлационни нива сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, откакто започна енергийната криза, данните все пак ще осигурят известно успокоение за централните банкери, че потребителските цени още не излизат извън контрол.

Въпреки това Швейцарската централна банка вече заяви, че може да има ново увеличение на разходите за заеми. Централните банкери прогнозират инфлацията да се възстанови до 2% до края на годината и след това да остане над това ниво до началото на 2026 г. Причината е вълната от увеличения на наемите и предстоящи повишения на цените на тока и нарастващите разходи за услуги.

В последното си публично изказване като един от централните банкери Андреа Мехлер заяви миналата седмица, че основният натиск е „наистина таен“ и твърде висок, за да се изпълни „мандатът на институцията за доверие в парите“.

На базата на хармонизирания индекс на ЕС инфлацията в Швейцария е била на ниво от 1,8% през юни – доста под равнището в заобикалящата я еврозона, където основният показател наскоро отново се повиши.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преди сливането на Credit Suisse и UBS: Инфлацията в Швейцария с интересни стойности

Колко време ще отнеме сливането на UBS и Credit Suisse?

Как се отрази на Швейцария спешното спасяване на Credit Suisse?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички