Инфлацията във Великобритания с лек спад през март, но остава най-високата в Западна Европа


Инфлацията във Великобритания с лек спад през март, но остава най-високата в Западна Европа
Снимка: iStock

599

Инфлацията във Великобритания е най-високата в Западна Европа, след като индексът на потребителските цени се забави по-слабо от очакваното през март до 10,1% спрямо 10,4% през февруари, според официалните данни, цитирани от Reuters.

Икономисти, анкетирани от агенцията, прогнозираха годишната инфлация да се забави до 9,8% през март и да се отдалечи се още повече от 41-годишния връх от 11,1% през октомври, но още да отнема от покупателната сила на работниците, чието заплащане се увеличава с по-бавен темп.

Въпреки че се забавя през март, инфлацията във Великобритания е била най-високата в Западна Европа, а страната е единствената в региона с двуцифрен темп за март, след като Австрия отчете по-високо ниво през февруари.

Данните вероятно ще засилят предположенията, че АЦБ ще увеличи отново основните си лихви следващия месец, след като базисната инфлация – без волатилните цени на енергията и храните – не успява да се забави и да оправдае очакванията и вместо това е останала на ниво от 6,2%. За първи път от 4 месеца: Британската инфлация изненадващо се ускори

„Тези данни потвърждават защо трябва да продължим с усилията да забавяме инфлацията, за да облекчим натиска върху домакинствата и бизнеса“, заяви финансовият министър Джеръми Хънт.

Британската Национална статистическа служба обяви, че цените на храните и безалкохолните напитки са нараснали с 19,1% на годишна база през март, най-големият ръст от август 1977 г.

Миналия месец Bank of England заяви, че очаква инфлацията да „се забави значително“ през второто тримесечие. През февруари регулаторът прогнозира инфлацията през март да е 9,2%.

„Още едно увеличение от 25 б. п. изглежда силно вероятно през май, а АЦБ трябва да е готова да предприеме още действия, освен ако икономическите данни не покажат по-категорични признаци за охлаждане“, отбеляза Хю Гимбър, стратег за световните пазари в JPMorgan Asset Management. И Bank of England с поредно повишаване основната лихва

Макар че инфлацията вероятно ще се забави естествено, тъй като острите увеличения на енергийните цени от миналата година ще отпаднат от годишното сравнение, АЦБ се опитва да прецени колко бърз ще е този спад.

Други показатели изглеждат смесени на този фронт. Според данни от вторник има по-силен от очакваното ръст на заплащането, но бизнес проучвания сочат забавяне на разходите и натиск върху цените на продажба.

Финансовите пазари в сряда оцениха на 95% шанса АЦБ да увеличи лихвите си на заседанието следващия месец спрямо 85% във вторник.

Инфлацията при цените, начислявани от производителите, се забави рязко през март до най-ниското си ниво от октомври 2021 г. – 8,7% спрямо 11,9% през февруари, като до голяма степен отразява по-ниските цени на петрола.

Разходите за суровини за производителите са били със 7,6% по-високи от година по-рано – под нивото от 12,8% през февруари, но по-малък спад, отколкото очакваха анкетираните от Reuters икономисти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Все повече британци търсят работа

Великобритания се размина на косъм с рецесията

Дефицит: Британците останаха без зеленчуци - купуват до 3 броя

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички