Безработицата в Обединеното кралство изненадващо продължава да нараства


Безработицата в Обединеното кралство изненадващо продължава да нараства
Снимка: iStock/Guliver

1898

Британската безработица неочаквано е нараснала през трите месеца до края на февруари, но ръстът на заплащането е останал по-висок от прогнозите. Това показва дилемата за Английската централна банка, дали да повиши основните лихви отново, предава Reuters.

Националната статистическа служба (ONS) обяви, че нивото на безработица се е повишило до 3,8% - най-високото от второто тримесечие на 2022 г., вместо да остане на 3,7%, както прогнозираха икономисти в проучване на Reuters.

Годишният ръст на заплащането за трите месеца до края на януари е коригиран нагоре до 5,9% и остава на това ниво за тримесечието до края на февруари – доста над прогнозите за 5,1% в проучване на Reuters. Без бонусите ръстът се задържа на равнище от 6,6%.

„Заплащането продължава да расте по-бавно от цените, затова все още спада в реално изражение, макар че разликата в заплащането в публичния и частния сектор продължава да се стеснява“, заяви статистикът от ONS Дарън Морган.

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания покори 40-годишен връх – 11,1% през октомври и още е с двуцифрена стойност през февруари.

АЦБ прогнозира, че инфлацията ще се забави под 4% до края на годината заради спада на цените на енергия на едро, но според финансовите пазари има 80% шанс регулаторът да увеличи основните лихви за 12-и пореден път следващия месец до 4,5% от 4,25%.

Натискът върху заплащането е ключово опасение за централната банка. Макар че неочакваният бърз спад на възнагражденията би бил причина за тревога, АЦБ може да получи известно успокоение от някои признаци в данните, че инфлационният натиск върху трудовия пазар намалява. Великобритания се размина на косъм с рецесията

Коефициентът на икономическа неактивност във Великобритания е спаднал с 0,4 пр. п. спрямо предходното тримесечие до 21,1% - най-ниското му ниво от трите месеца до май 2022 г., а броят на свободните работни места намалява с 47 000 до 1,105 млн., най-ниското ниво от трите месеца до август 2021 г., макар и все още с 304 000 повече, отколкото преди пандемията.

„Въпреки че нараства оптимизмът, че икономиката на Обединеното кралство ще избегне рецесията тази година, продължаваме да виждаме как пазарът на труда спира да кипи“, посочва Джак Кенеди, икономист в сайта за набиране на персонал Indeed. Освен че докладът на ONS показва по-малко свободни работни места, според данни на Indeed бизнесът вече е по-малко склонен да предлага бонуси при започване на служителите, отколкото в края на 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път от 4 месеца: Британската инфлация изненадващо се ускори

Дефицит: Британците останаха без зеленчуци - купуват до 3 броя

В Обединеното кралство са ужасени, че Източна Европа ще ги изпревари икономически. Защо?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички