Инфлацията във Великобритания спадна до 6,8%, най-ниското ниво от февруари 2022 година


Инфлацията във Великобритания спадна до 6,8%, най-ниското ниво от февруари 2022 година
Снимка: iStock

1986

Инфлацията във Великобритания се забави до 15-месечен минимум през юли заради понижението на цените на енергията и забавянето в поскъпването на храните, сочат официални данни, цитирани от ДПА.

Индексът на потребителската инфлация е бил на ниво 6,8% през юли спрямо 7,9% през юни, отчита Службата за национална статистика. Юлската стойност е най-ниската от февруари 2022 г.

Анализатори прогнозираха все пак още по-ниско ниво – от 6,7% за миналия месец, така за пети път от 6 месеца данните изненадват с ръст. Инфлацията във Великобритания е останала по-висока от очакваното през юли, тъй като цените на пътуванията и почивките са се увеличили – още един фактор в полза на допълнителното повишение на лихвите от АЦБ на следващото ѝ заседание, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) е нараснал с 6,8% през юли на годишна база, което е под нивото от 7,9%, отчетено през юли, обяви статистическата служба в сряда.

 

Въпреки че цените на енергията и храните са допринесли за забавянето на общата инфлация, цените на услугите са се увеличили с 0,2 пр. п. до 7,4%, достигайки връх, отчетен по-рано през май. Цените на самолетните билети и нощувките в хотелите са се повишили рязко. Ръст от 1,7% се наблюдава и при цените на наемите, основно при тези на общинските жилища.

В съчетание с рекордния ръст на заплатите, отчетен във вторник, данните за инфлацията засилват усещането, че инфлационната спирала във Великобритания е най-лошата сред всички държави в Г-7. Инвеститорите смятат, че АЦБ ще увеличи лихвите с четвърт пункт или дори повече другия месец.

Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton Investors, коментира, че предвид данните АЦБ няма как да се чувства спокойна. „Във Великобритания още не сме в етап, в който можем да кажем, че печелим битката срещу инфлацията, има още доста фактори, които оказват натиск“, призна той.

След публикуването на данните паундът се засили с 0,2% до 1,2731 щатски долара. Залозите на инвеститорите за лихвите се задържат стабилни и предполагат допълнително повишение на основната лихва до 6% в началото на 2024 г. от нивото ѝ от 5,25% сега.

 

 

Великобритания е засегната от най-силната инфлация в Г-7 от началото на пандемията. Последните данни за инфлацията показаха, че през юли е била на ниво от 5,3% в еврозоната, 3,2% в САЩ и 3,3% в Япония.

„Инфлацията е тази, която изяжда вашите спестявания. Тя кара парите ви да отиват по-малко“, написа британският премиер Риши Сунак в Х. Неговата цел и основен приоритет е да намали инфлацията наполовина.

Преди месец Сунак обяви как ще бори инфлацията във Великобритания след като няколко месеца по-рано спадна на 8,7% за април, а наскоро стана ясно, че икономиката на Великобритания е нараснала през юни с 0,5% на месечна основа, над очакванията на анализаторите.

„Въпреки че инфлацията се забавя, ние още не сме на финалната права. Трябва да се придържаме към нашия план да забавим инфлацията до два пъти по-ниско ниво тази година и да я върнем до целта от 2% възможно най-скоро“, заяви министърът на финансите Джереми Хънт.

Базисната инфлация, изключваща цените на храните и енергията, се е задържала на ниво от 6,9% през юли, вместо да се забави, както очакваха икономистите.

За домакинствата с ниски доходи, склонни да харчат голяма част от доходите си за храна, данните бяха добра новина, тъй като темпът на инфлацията при храните се е забавил. Въпреки че още е висок (14,9%), това е най-бавният ръст, отчетен от септември 2022 г.

За спада са допринесли цените на основните продукти като мляко, зърнени закуски, хляб и сладкиши, а 10 от общо 11 категории храни са поевтинели. При 3 от тези 10 класа цените са се понижили между юни и юли.

Инфлационният натиск във фабричния сектор също е отслабнал. Цените на суровините също да продължили да намаляват, увеличавайки перспективите за допълнително забавяне на инфлацията през следващите месеци.

Цените на производител са спаднали с 0,8% от началото на годината до юли, първото им понижение от декември 2020 г. и най-ниското от октомври 2020 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Английската централна банка повиши основните си лихви до 15-годишен връх

Базисната инфлация във Великобритания покори 31-годишен връх

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички