Италианската мафия затяга хватката си в пандемията


Италианската мафия затяга хватката си в пандемията
Снимка: Getty Images

10142

Мафията в Италия рязко е увеличила размера на "социалната подкрепа" за малкия бизнес през първите месеци на блокадите заради Covid-19. Има сериозен риск организираната престъпност да се възползва от икономическата криза в страната, за да завладее малкия бизнес, след като първоначално му е помогнала.

Мафиотите предлагат на затруднените компании "форма на социално подпомагане" като алтернатива на подкрепата от държавата и банките, но след това действат враждебно, опитвайки се да завладеят измъчените бизнеси, твърди доклад на италианската Дирекция "Антимафия", цитиран от Financial Times. "Новите бедни", които оцеляват между коронавируса и глада

Мафиотските групи на Апенините променят начина си на действие и се преориентират, за да компенсират спада в други криминални възможности след налагането на националната карантина през март миналата година.

Италия претърпя най-тежкия си икономически спад след Втората световна война, след като първа в Европа наложи тежък локдаун, за да спре разпространението на Covid-19, който уби повече от 95 000 души в страната от началото на епидемията. 450 000 души – предимно жени, по-млади работници и самонаети – загубиха работата си. 

Страната има една от най-високите тежести за малкия и средния бизнес в ЕС, като фирмите в сектори като хотелиерството са по-тежко потърпевши от икономическия спад, причинен от противоепидемичните мерки.

През последните 6 месеца италианските власти забелязват голямо раздвижване в смяна на собствеността и съмнително масово изкупуване на търговски обекти. Феноменът се проявява най-силно в областите със засилено присъствие на мафиотски организации – Сицилия, Неапол и Реджо ди Калабрия. Тенденцията не е ограничена само на юг. Не са малко случаите в столицата Рим и финасовият център Милано. През последните 6 месеца 2% от заведенията са сменили собственици, въпреки че държавата обезщети затварянето им заради карантината.

Превземането от мафията се случва по сравнително проста система. Собственик без оборотни пари за отваряне на бизнеса си получава предложение за изкупуване, а мафията чрез подставени лица поема контрола. Италианската национална банка е получила сигнали за съмнителни продажби на търговски обекти при 10% от случаите, най-вече за заведения, бензиностанции и строителство.

Ако за част от обществото проблем е липсата на оборотни пари, то за мафиотските организации проблемът е точно обратното, наличният капитал трябва да се вложи в легална дейност, за да се изпере. Малкият и среден бизнес може да бъде "погълнат от престъпността", с цел да бъде превърнат в инструмент за пране на пари и "рециклиране на незаконния капитал", пише в проучването, което обхваща периода от януари до юни миналата година.

Засечени са нестандартни изкупувания на кредитните задължения на затруднени търговци посредством "рафинирани финансови операции". Италианската финансова полиция разследва активно над 2000 съмнителни случая, пише Euractiv.bg.

Има сериозен спад на престъпленията, свързани с откраднати стоки, фалшификации и грабежи, заради строгите забрани, ограничаващи свободата на движение в началото на локдауна. Случаите на избухване на пожари в сгради, показател за евентуална защита срещу рекет и фалшиви застрахователни искове, обаче не се променят драстично в сравнение със същия период на 2019 г., отчита докладът.

Проучването предупреждава, че има вероятност организираната престъпност да направи опит за "източване на ресурсите, които ще бъдат отпуснати за възраждането на страната", предвидени в икономическия план на новото правителство на Марио Драги. Планът предвижда да се инвестират над 200 млрд. евро европейски средства за възстановяване на италианската икономика и обществен живот. Ще спаси ли Италия "Супер Марио"?

Mафиотските организации може да "се опитат да прихванат новите канали за финансиране", които ще бъдат предоставени за надграждане на инфраструктурата на Италия и модернизиране на икономиката, предупреждават разследващите органи.

Докладът за организираната престъпност, който се изготвя на всеки 6 месеца, се фокусира основно върху трите основни мафиотски групи в Италия - калабрийската Ндрангета, сицилианската Коза Ностра и неаполитанската Камора.

Ндрангета, която е най-силната и най-богатата от групите поради нейната значимост в международния трафик на наркотици от Латинска Америка към Европа, е изгубила част от влиянието си в резултат на големи криминални разследвания и постепенно нарастване на информаторите в престъпните фамилии.

Докладът разкрива и доказателства за първоначални опити на членове на престъпната фамилия Гамбино в Ню Йорк да подновят историческите си връзки със сицилианската Коза Ностра.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички