Ще спаси ли Италия "Супер Марио"?


Ще спаси ли Италия "Супер Марио"?
Снимка: Getty Images

3937

Човекът, който сега има за задача да спаси Италия получи прякора "Супер Марио" много преди да стане президент на Европейската централна банка през ноември 2011 г., припомня Кристиано Тасинари от Euronews.

Оттогава този прякор никога не е бил по-подходящ. Малко заради железния му характер (той остава сирак от двамата родители на 15-годишна възраст и решава да почете паметта им, като се отдаде сериозно на обучението си) и малко заради резултатите - много и постигнати на всички престижни позиции.

"Спасителят на еврото"

"Супер Марио" е най-вече, защото Марио Драги се счита за "спасителят на еврото" от голямата криза на държавния дълг, която през 2010 г. изложи на риск единната европейска валута, вероятно променяйки историята на цяла Европа. В онова бурно време, през юли 2012 г., Драги твърдо заяви: "Европейската централна банка е готова да направи всичко необходимо за запазване на еврото и, повярвайте ми, ще бъде достатъчно"

Тази известна фраза променя картите на масата. Но не за първи път Драги спасява ситуация, граничеща с невъзможното. Ето защо го наричат още "човекът на невъзможните подвизи".

В началото на 90-те години, като генерален директор на Министерството на финансите, той се ориентира в кризата на европейския валутен механизъм, спасява Рим от вероятно неизпълнение и ръководи обширна програма за приватизация: всичко това, докато скандалът "Чисти ръце" потопява едно цяло поколение политици.

Той заема поста генерален директор на Министерството на финансите в продължение на 10 години с 9 различни правителства, както отдясно, така и отляво, след което прекарва почти 6 динамични години като управител на Banca d`Italia (централната банка на страната).

На 74 години, които ще навърши на 3 септември, срамежлив и светлинни години далеч от римските салони на политиката, Драги на практика беше изчезнал от радара на широката публика, след като приключи мандата си в ЕЦБ, през октомври 2019 г. Но името му циркулираше в обществото в продължение на месеци, ако не и години, като възможен министър-председател или един ден, кой знае, президент на италианската република.

ЕЦБ е готова да даде тласък на инфлацията в еврозоната

Всичко това се случва докато типично италианските политически сътресения се смесват със здравната и икономическа криза, за да се образува "перфектна буря". Той отправи искане за "излизане на фронта", определение, скъпо на приятеля му Силвио Берлускони, който дълго време го подкрепяше начело на ЕЦБ.

След като се е разправил с много правителства, както италиански, така и европейски, Драги вече е от другата страна на барикадата – той сам ръководи правителство.

Драги застава начело на италианското правителство "на премиера", нещо като правителство на националното спасение. За пореден път Марио Драги ще опита да извърши нещо, което ако не невъзможно, то е изключително сложно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички