Драги: Лихвите ще останат на настоящото ниво или ще паднат още


Драги: Лихвите ще останат на настоящото ниво или ще паднат още
Снимка: Getty Images / Guliver

9125

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвените проценти в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период от време, а програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", ще продължи да действа, докато Управителният съвет не види продължителна възходяща корекция на темпа на инфлацията в региона. Това заяви гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция днес, предаде БНР.

Той също така повтори за наличието на предизвикателства в бъдеще и за необходимостта да се гарантира, че ниската инфлация няма да успее да се укрепи в настоящите нива, като отново определи рисковете пред икономическото възстановяване на еврозоната като "по-скоро неблагоприятни". Драги специално подчерта за съществуващото забавяне на развиващите се пазари, недостатъчните публичните инвестиции и липсата на структурни реформи, както и за наличието на геополитически рискове, вероятно визирайки предстоящия на 23-и юни референдум във Великобритания за по-нататъшното ѝ членство в Европейския съюз.

Коментирайки последните агресивни стимулиращи мерки, предприети от ЕЦБ на заседанието през март, Драги отбеляза, че вижда известно подобрение в 19-членния единен валутен блок и по-специално по отношение на кредитните условия в региона.

"Нашите политики работят и те са ефективни. Трябва просто да дадем време за пълното разкриване на техния позитивен ефект", отбеляза той.

Марио Драги обаче предупреди, че инфлацията в еврозоната може да излезе на отрицателна територия през следващите няколко месеца, въпреки че ЕЦБ все още очаква тя да започне да се възстановява през 2017-а година.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички