Как се промени британската икономика при Кралица Елизабет Втора?


Как се промени британската икономика при Кралица Елизабет Втора?
Снимка: Pixabay

11113

За Великобритания смъртта на кралица Елизабет II е повратен момент в историята на страната. Засега кралицата ще продължи да присъства в ежедневието на британците – нейният образ е почти навсякъде. Това обаче съвсем скоро ще се промени. Това е сложен процес, който ще отнеме години, предава DPA. Отиде си британската кралица Елизабет Втора

Откакто се възкачва на престола през 1952 г., британската кралица е най-известната жена в света. Портретът ѝ украсява пощенски марки, монети и банкноти, а инициалите ѝ са на пощенски кутии, униформи и правителствени табели в цялата страна.

Кралският монограм е уникален за всеки управляващ монарх и се състои от неговото име и титла. Среща се върху правителствени сгради, униформи, кралски или държавни документи и кралски предмети. Сега, когато кралицата почина и Чарлз е новият крал, ER може да бъде заменен от CR. В този случай буквата "R" означава латинската дума "Regina" ("кралица"), но може да остане и да означава "Rex" (на латински "крал").

В момента пощенските кутии на Royal Mail са обозначени с ERII, или "Elizabeth Regina II". Сега те ще бъдат променени на CRIII. Това се отнася най-вече за новите пощенски кутии. Промяната не е задължителна, а Британският пощенски музей посочи, че старите пощенски кутии няма да бъдат променяни. Предвид факта, че има приблизително над 100 000 пощенски кутии в Обединеното кралство това също ще отнеме много време.

Нова валута и нов химн

Освен пощенските кутии Royal Mail трябва да поръча и нови марки с профила на Чарлз, които да заменят този на майка му. Последният път, когато марките с лика на монарх са променени, е през 1952 г., когато е издадена серия, наречена "Wilding Issues". Те показват портрети на кралицата, направени от Дороти Уайлдинг няколко седмици след смъртта на крал Джордж VI, и са използвани до 1971 г.

От друга страна, валутата в Обединеното кралство също ще се променя визуално през годините. В бъдеще в обращение ще влезе нов портрет на Чарлз, който ще бъде изобразен върху банкноти и монети. Веднага след като се издадат банкнотите с лика на Чарлз, пощенските служби и банките ще съберат валутата с лика на кралицата чрез трансакции. Това ще бъде постепенен процес и много от монетите с портрета на кралица Елизабет II ще останат в обращение още дълги години.

А в националния химн занапред ще се пее "Бог да пази краля" (God save the King) и ще бъде адаптиран текстово: "Бог да пази нашия милостив крал! Да живее нашият благороден крал! Бог да пази краля! Изпратете го победител, Щастлив и славен, Дълго да царува над нас, Бог да пази Краля". Тази версия е изпълнена за последен път по времето на дядото на Чарлз – крал Джордж VI.

Как се промени икономиката през управлението на Кралицата?

Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият съвременен монарх в историята, 70 години на престола на Великобритания. Икономиката на Обединеното кралство през 2022 г. има твърде малко общо с онази, която посрещна Кралица Елизабет II преди 70 години, пише Bloomberg.

Маслото и беконът се взимат с купони през 1952 г., когато Втората световна война хвърля дълга сянка върху икономика, която е едва 1/5 от сегашния си размер. Парите се броят в шилинги, мъжете са носили вратовръзки дори в почивните дни, а халба бира е струвала само 6 пенса.

Днес костюмите не са така честа гледка в британския пъб, а виното и джинът са много по-популярни питиета. Къщите, които преди са се купували благодарение на един доход в семейството, сега струват двойно повече.

Някои проблеми от онази епоха обаче са познати и днес. Когато Кралица Елизабет се качва на престола преди 70 години, инфлацията е била 11,2% или на ниво, което според икономистите ще бъде достигнато по-късно тази година. Двуцифрена инфлация във Великобритания за първи път от 40 години

Обединеното кралство днес е по-богато и с по-качествено здравеопазване. Населението, родено през 1952 г., е имало доходи, по-високи от средните на съгражданите им през целия им живот. А 70-годишните мъже и жени днес, се очаква, че да живеят 7 години по-дълго отколкото преди 7 десетилетия.

За този период икономиката на Великобритания претърпя редица бумове и спадове. Сътресенията на финансовите и петролни пазари, Brexit, а и COVID пандемията са само част от кризите, белязали управлението на Кралицата.

Никъде обаче трансформацията на Великобритания не е била по-ярка, отколкото на пазара на жилища. Според Nationwide Building Society, средната цена на имотите се е увеличила с 2000 британски лири/кв. м. Това означава, че жилищата са изпреварили инфлацията и растежа на печалбите и през някои години собствениците им са печелили повече от тях, отколкото от работа.

Собствеността на жилища нараства значително през втората половина на миналия век, при управлението на Маргарет Тачър, която набляга на визията си за "демокрация на собствеността" и насърчава наемателите да купуват домовете си. Тенденцията обаче се е обърнала през последните 20 години заради рязкото увеличение на цените на имотите.

Бумът на цените на жилищата през последното десетилетие беше подпомогнат от рекордно ниските лихвени проценти. От основаването си през 1694 г., референтният лихвен процент на АЦБ не е бил на нива под 2% до 2009 г.

След това дойде ударът и от финансовата криза, последвана от период на бавен растеж и COVID-19 пандемията. АЦБ отговори с лихви близо до нулата и изкупуване на облигации, за да потисне пазарните лихвени проценти. Сега, когато инфлацията е с 40-годишен връх, тази ера е към края си.

През 70-те години инфлацията е достигнала средно едва 5%, оставяйки цените почти 24 пъти по-високи общо през периода.

Обединеното кралство вече не е такава търговската сила, каквато е някога било. През 1960 г. представлява 9% от световния износ на стоки. Сега делът му е малко над 2%. Спадът настъпи, когато производството се ориентира към икономики с по-ниски разходи като Китай. Освен това период на спад последва и Brexit, като възстановяването на износа от пандемията е доста по-бавно, отколкото в съседните държави.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

5-имата монарси в Европа, които получават най-много пари от държавите си

Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от зелена енергия

Най-голямото съкровище на британския кралски двор

8 доста странни навика на кралица Елизабет II

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички