Какви са проблемите пред българските фирми?


Какви са проблемите пред българските фирми?
Снимка: iStock

3189

Високата инфлация се е отразила негативно на над 80% от българския бизнес, а войната в Украйна – на над 56%. Това показа национално проучване, проведено от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, То разкри още, че родните МСП изпитват недостиг на работна ръка, но голяма част от тях са успели да въведат иновации през 2022 г.

Над 500 български малки и средни компании попълниха анкетата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и дадоха обратна връзка за развитието си през 2022 г. в условията на редица неблагоприятни фактори като високата инфлация, политическата ситуация в страната, войната в Украйна, постпандемичната обстановка и други.

От анализа на данните, извършен и обобщен от Агенцията, става ясно, че през миналата година най-силно негативно влияние е оказала високата инфлация – близо 83% от МСП отбелязват като проблем скока в цените, а на второ място по негативно въздействие анкетираните са поставили политическата обстановка в страната – тя се е отразила неблагоприятно на 63,5 % от фирмите. На трето място по негативно влияние са класирани проблемите във веригите за доставки (57,6% от фирмите).

Националното проучване показва още, че оценките на собствениците на малките и средните предприятия за развитието на бизнеса им по отношение на предлаганото портфолио от продукти и услуги, извършените продажби и позицията им на пазара в страната се запазват непроменени в сравнение с предишната година. По отношение на позицията на МСП на чуждестранните пазари 58,6% от анкетираните посочват, че пазарният им дял остава без промяна. Въпреки това само на 25,7 % от МСП са регистрирали нарастване на печалбата през годината.

Изследването сочи, че процентът на МСП, които са въвели някаква иновация е над 70, което значително надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието им. Най-висок е делът на осъществените продуктови иновации (40,6 %). Това е тясно свързано и с посоченото от анкетираните високо качество на продуктите и услугите като най-голямо конкурентно предимство на предприятията им.

Най-сериозните проблеми, пред които са изправени предприятията по оценката на собствениците им, са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на енергоносителите и високите цени на материалите и суровините. Липсата на квалифицирани служители е посочена като основен проблем за развитието на МСП от близо 55 % от предприемачите. Този проблем е с потенциал за засилване, предвид нарастващото търсене на квалифициран персонал от всички икономически сфери, както и поради нарастващите и появяващите се нови изисквания и умения към тях.

ББР дава кредити на малки фирми, за да си платят тока

Нужда от финансиране предприятията имат най-вече в областта на технологичната модернизация и експортната дейност.

Въпреки динамичната обстановка 61,6% от малките и средните предприятия считат, че бизнесът им върви в положителна посока и запазват оптимистичните си нагласи за благоприятното му развитие през тази година.

Анкетата е проведена през месец януари 2023 г., като над 500 компании отговориха на 22 въпроси по групи. Пълният анализ, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е публикуван на сайта на Агенцията: https://www.sme.government.bg/?p=60671

Данните от настоящото проучване ще бъдат включени и в Годишния анализ за състоянието на малките и средните предприятия, който традиционно ИАНМСП подготвя и който ще бъде представен скоро от организацията.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80095
 • GBP
  1
  2.32635
 • JPY
  100
  1.15293
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички