ББР дава кредити на малки фирми, за да си платят тока


ББР дава кредити на малки фирми, за да си платят тока
Снимка: iStock

4800

Необезпечени кредити в помощ на малкия и среден бизнес заради скъпия ток, които ще се връщат в рамките на 12 месеца, ще отпуска Българската банка за развитие (ББР). За целта са отделени 28 милиона лева. Заемите са в размер от 20 000 до 200 000 лева. Програмата беше представена от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес през ББР, след програмите за туризма и за розопреработвателите, сега обявяваме и за разходи за електроенергия, защото всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса", заяви Лорер. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Условията

От финансирането ще могат да се възползват всички собственици на микро-, малки и средни предприятия, с изключение на търговците на електроенергия. Сметката за ток трябва да се равнява на поне 5% от оперативните разходи на съответния бизнес. Може фирмите да са на загуба, но не и с отрицателен капитал. Освен това – може да се иска кредит за до 4 фактури през 2022 г., като кредитополучателят избира кои точно фактури. Лихвата ще е между 3,5 до 4 на сто.

"Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг", заяви изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Няма ограничения кой може да кандидатства, ако отговаря на законовите условия за малък и среден бизнес. Ще има обаче финансов анализ на фирмата, кандидатстваща за заем – основно какво е бъдещето на съответния бизнес и ще може ли да върне парите.

Затруднените фирми ще могат да използват и държавна помощ за ток – това не е ограничение за търсене на кредит. До 250 лева помощи за тока през януари

Размерът на финансирането ще се определя на база на нетната стойност (след приспадане на компенсацията от държавата) на фактурите за консумирания от дружествата ток за периода януари – декември 2022 г., като банката може да покрие до 75% от стойността на съответната фактура.

Грантове за енергийна ефективност

Разработва се и грантова програма, този път по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", по която близо 140 милиона лева са предвидени за енергийна ефективност в малките и средни предприятия. "Най-вероятно тя ще стартира до края на март след като приключи общественото обсъждане по нея. Мярката също е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ", каза още Даниел Лорер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

110-те лева/мвтч компенсация за фирмите не са държавна помощ

Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички