КНСБ: Цената на хляба е паднала между 1 и 11%, а на брашното - между 8 и 11%


КНСБ: Цената на хляба е паднала между 1 и 11%, а на брашното - между 8 и 11%
Снимка: iStock

3900

Два месеца след въвеждането на нулевото ДДС за хляба и брашното цената на хляба в България се е понижила, но не според очакванията. В момента отчетените спадове са на половината от прогнозите. Този извод правят от ИССИ на КНСБ след второ експресно проучване за настъпилите промени в цената на хляба и брашното след въвеждането на нулева ставка върху ДДС за двете стоки в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на юли.

Понижението е между 1 и 11%

Цената на хляба в големите и малки търговски обекти се е понижила, като отчетеният спад спрямо края на юни е между 1% и 11%, отчита проучването. Високите цени на хляба изядоха нулевия ДДС

Запазва се и наблюдаваната по-рано тенденция на по-слаб спад в цената на един от масовите видове хляб – типовия. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в рамките на 8-11% спрямо края на юни.

 

Неравномерно намаляване на цените в страната

Изследването отново потвърждава неравномерно намаляване на цените в страната. Разликите в темпа на понижение на потребителските цени зависят от вида на търговския обект, на предлагания хляб и населеното място.

По-силно изразено намаление има при масовите разновидности хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10,6-10,9%. При останалите намалението още е пренебрежително ниско, въпреки намаленото ДДС на брашното и хляба.

Запазва се тенденцията в големите търговски вериги намалението да е по-силно (особено на изискващите допълнителни суровини за производството си, вкл. микс от семена). Същевременно в малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба водят до по-слаб спад и при най-консумираните видове хляб. Цената на хляба падна с 20%, при другите стоки няма голяма промяна

Разликите в спада на продажните цени се запазват и по населени места, като в градовете – Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас има по-сериозен темп на намаление (вкл. и в малките магазини). В тях понижението на цените изостава заради изчакването на търговците мярката реално да бъде въведена в счетоводните практики, смятат анализаторите.

Очакваше се по-значимо намаление при цената на хляба

В момента отчетените спадове в цената на хляба са на половината от очакваните. Според разчетите на института намалението на цените спрямо юни трябва да е 83-87 ст. при най-масовите разновидности на хляба. А на този етап изследването показва, че намалението е едва с 30 ст.

В проучването се отбелязва, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%, от което следва, че общото намаление на цената на хляба бе трябвало вече да е около 30%. Като се вземе предвид формулата при ценообразуване към август, цената за хляб „Бял“ би трябвало да се търгува по 2,05 лв. за 1 кг, а този на „Добруджа“ – 1,95 лв. за 1 кг.

Отчита се също, че при брашното е налице по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни намалението е около 11% в големите търговски обекти. Има и регионални различия, като в някои места има по-осезаемо облекчаване на потребителите, като Търговище, Добрич, Кюстендил.

„Намалението на цените на хляба е далеч от очакваното от потребителите. Несигурността на икономическата обстановка през зимата би довела до нов ръст в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция спрямо началото на лятото“, предупреждават от КНСБ. Поевтиняването на хляба се оказа символично

Под въпрос остава и задържането на цените на хляба и брашното на тези нива. Цените на горивата могат да се окажат нов стимул за ръст в цената на хляба и брашното, като притеснителен остава и фактът, че продукцията на пшеница намалява с 11,4% през септември, а средните ѝ изкупни цени отбелязват ръст с 52% за едногодишен период, посочват анализаторите.

От КНСБ напомнят, че са против въвеждането на диференцирани ставки на ДДС, защото ДДС е косвен данък и подлежи на плащане в крайната фаза на всеки продукт, където тежестта се понася от потребителите на стоката.

„ДДС е данък върху потреблението и неговото намаление трябва да цели ефект върху това потребление. Дори да е премахнат за отделни стоки и услуги, като хляба и брашното, то цената на крайния продукт няма да се намали, защото това не може да бъде контролирано от пазарната среда. В България няма ясна методология, която да се използва при изчисляването на крайната стойност на един продукт“, посочват авторите на изследването.

Върху цените на крайните продукти може да се повлияе само с едновременно намаление на целия размер на ДДС, каквато е била практиката и преди. Според синдиката тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС. „Икономическата практика е доказала многократно, че намаляването на ДДС на определени стоки и услуги не води задължително до намаляването на тяхната цена. С тази мярка се подпомогна бизнесът, а не потребителите“, отбелязва се в проучването. Според КНСБ бизнесът трябва да бъде подкрепян през разходите, а не чрез приходни мерки. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?

За хлебопроизводителите нулевото ДДС за хляба има ефект

За хлебопроизводителите в страната обаче нулевото ДДС за хляба има ефект. „Нулевото ДДС на хляба дава ефект – цената е по-ниска с 20% и ще остане такава до 31 юли 2023 г., когато изтича срокът ѝ“, заяви за БНТ Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Тя заяви, че очаква, че мярката ще остане и след този срок. „Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам мярката да продължи, защото е изключително социална“, заяви Кукушева. По думите ѝ цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС.

Кукушева призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022 г. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.

По думите ѝ най-евтин е хлябът в София, където принципът на пазарната икономика работи най-добре. А най-скъп е в най-малките населени места, където има само един производител и само един магазин. Само три основни вида хляб ще бъдат с нулево ДДС

Проучването е проведено в периода 29-31 август тази година и обхваща 22 областни града, като са регистрирани цените на дребно в малки и големи търговски обекти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Очаква се драстичен скок в цената на хляба

Цената на хляба отново се вдига

Хлябът неминуемо поскъпва заедно с всички стоки

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички