Очаква се драстичен скок в цената на хляба


Очаква се драстичен скок в цената на хляба
Снимка: iStock/Guliver

5169

Хлябът да поскъпне с 25% до края на годината, предвиждат от Министерството на земеделието. Това обяви ресорният министър Иван Иванов на откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора.

Иванов изтъкна войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба като основните фактори, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче до новата реколта няма основание за драстичен скок в стойността на насъщния. Бивш министър предрича все по-високи цени на брашното, хляба и олиото

Поскъпването на хляба до голяма степен се дължи на ръста в цената на природния газ. Хлебозаводите работят до голяма степен на газ, а високата цена на "синьото гориво" ще се отрази и на други стоки. Предстои ново поскъпване на хляба

Земеделският министър посочи, че ръководеното от него ведомство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите. Сред мерките е и промяна на ДДС за основните храни.

"Няма опасност от зърнена криза. Новата реколта ще гарантира потребностите на България", убеден е Иванов. Той увери, че на този етап няма никакви ограничения за износа на зърно от България.

До края на месец май България очаква ЕК да се произнесе по искането до 5% от програмата за развитие на селските райони да бъде отделяна за директно подпомагане на стопаните.

Според земеделския министър намерението на държавата да изкупува пшеница и слънчоглед с цел гарантиране на продоволствените нужди на страната не закъснява. Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1 млрд. лв. Идеята бе съобщена в началото на март, но въпреки няколкото срока все още не е стартирала. Иван Иванов уточни, че процедурата се прецизира, за да отговаря на действащата нормативна уредба.

Припомняме, че идеята на правителството срещна острата критика от страна на зърнопроизводителите. От бранша определиха като непазарни определените от правителството максимални цени от 570 лв. за тон пшеница и 1400 лв. за тон слънчоглед, на които ще бъдат закупувани 750 000 тона хлебна пшеница и 350 000 тона маслодаен слънчоглед.

Министър Иванов не даде ясен отговор на въпроса дали заложените максимални цени от държавата ще бъдат променени в светлината на скока по борсите, където пшеницата вече трайно надминава 400 евро за тон. "Тази операция се извършва със санкцията на Министерството на финансите. Предстоят разговори. Със сигурност не сме закъснели. У нас към момента от старата реколта са останали около 1 милион тона пшеница", заяви земеделският министър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Храните ще поскъпнат осезаемо

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички