Кой ще управлява икономиката, финансите и енергетиката у нас през идните месеци?


Кой ще управлява икономиката, финансите и енергетиката у нас през идните месеци?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

4212

Президентът Румен Радев ще разпусне 47-ото Народно събрание на 2 август 2022 г. и насрочва избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Държавният глава назначава служебно правителство от 2 август 2022 г. и ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в Президентството във вторник, 2 август.

Макар и да управлява за кратко, служебното правителство се налага да вземе ключови решения и да се справя със сериозни кризи, като енергийната и ценовата. Освен основната задача да организира предстоящите предсрочни избори, служебният кабинет трябва да измисли какво да прави с доставките на газ, как най-разумно да управлява държавните финанси и с какво да помогне с на икономиката.

Кои ще бъдат хората, натоварени с тези важни задачи?

Служебен премиер без изненада ще бъде бившият социален министър Гълъб Донев. За служебен министър на енергетиката е избран Росен Христов, служебен министър на финансите ще бъде Росица Велкова-Желева. Служебен министър на икономиката ще е Никола Стоянов, а на растежа и иновациите – Александър Пулев. Представяме ви и визитките на новите служебни министри в основните икономически сектори.

Росен Христов

Росен Христов е новият служебен министър на енергетиката.

Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, като заема високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и преструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Работил е за италианската енергийна компания Enel, като е отговарял за преструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи Dietsmann и ръководи придобиването на "Енергоремонт Холдинг" в България, след което става и председател на Управителния съвет.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

Росица Велкова-Желева

Росица Велкова-Желева е новият служебен министър на финансите.

Родена е през 1972 г. в град София. Придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство.

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите и притежава професионален опит във ведомството от 28 години. От 2001 г. до 2017 е началник на отдел "Устойчиво икономическо развитие" в дирекция "Държавни разходи" със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е зам.-председател на съществуващата тогава "Държавна агенция за осигурителен надзор".

През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, обсъждащи бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.

В периода ноември 2017 – април 2021 г. е зам.-министър на финансите, от април 2021 г. до декември 2021 г. е директор на дирекция "Държавни разходи" в МФ. От декември 2021 г. до момента е зам.-министър на финансите.

Никола Стоянов

Никола Стоянов е новият служебен министър на икономиката и индустрията.

Роден е през 1976 г. в София. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломиран е в магистърските програми "Европейско и международно търговско право" и "Немско право за чужденци" в Мюнхенския университет Ludwig-Maximilian. Притежава опит в развитието на стартъп компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.

В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В продължение на 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.

В публичния сектор е работил на позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и зам.-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Насърчаване на малките и средните предприятия". През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот и участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Александър Пулев

Александър Пулев е новият министър на растежа и иновациите в служебния кабинет на Румен Радев.

Роден е на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ.

Професионалната му кариера преминава през "УниКредит", където 4 години е бил директор "Инвестиционно банкиране"; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в където 6 години е главен банкер; мениджър "Консултации по сделки" в EY Bulgaria. Работил е в международни компании като Citigroup Global Markets, Brown Brothers Harriman и General Electric.

Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на "Булбанк" и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите.

Бил е зам.-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство на президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички