Колко пари ще струва коронавирусът на света?


Колко пари ще струва коронавирусът на света?
Снимка: iStock

6013

Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат до 8,8 трилиона долара, или близо 10% от продукцията на световната икономика, съобщи Азиатската банка за развитие, предаде БГНЕС.

Базираната в Манила банка заяви, че прогнозата за въздействието на COVID-19 при дълъг от шест месеца период на ограничаване е повече от два пъти по-висока от нейните оценки през март и април, както и прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.

При кратък период на ограничаване от три месеца глобалната икономическа продукция ще загуби 5,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4% от БВП, посочва банката в актуализирания си доклад.

Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война

В Азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби могат да варират между 1,7 трилиона долара при тримесечен период на ограничаване и 2,5 трилиона долара при шестмесечен сценарий, се казва в доклада.

Китай, където пандемията започна през декември, може да понесе загуби между 1,1 и 1,6 трилиона долара, допълва докладът.

Затварянето на граници, ограниченията за пътуване и блокирането вероятно ще намали обема на световната търговия с до 2,6 трилиона долара. В същото време спадът на заетостта в световен мащаб ще бъде между 158 милиона и 242 милиона работни места, като страните от Азия и Тихия океан представляват 70% от общите загуби.

Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Трудовите доходи по света ще спаднат до 1,8 трилиона долара, 30% от които ще се усещат от икономиките в региона, добави докладът, който обхваща 96 засегнати от епидемията икономики с над 4 милиона случая на COVID-19.

Банката заяви, че предишните оценки взимат предвид шоковете за туризма, потреблението, инвестициите, търговията и производството. Новите прогнози също вземат предвид увеличаването на търговските разходи, засягащи мобилността и туризма, прекъсванията на предлагането, засягащи продукцията и инвестициите, както и отговорите на правителствената политика, които компенсират въздействието на пандемията.

"Тези загуби ще бъдат трудни за възстановяване. Освен това не можем да отхвърлим възможността за финансова криза, ако пандемията не може да бъде ограничена навреме, за да се предотвратят големи неизпълнения на плащания по заеми и фалити", се казва в доклада.

Коронавирусът ще промени коренно начина ни на живот

Политическите интервенции на правителствата по света, като фискално и парично облекчаване, увеличени разходи за здравеопазване и директна подкрепа за покриване на загубите в доходите и приходите, могат да помогнат за смекчаване на въздействието на COVID-19 с цели 30% до 40%, се отбелязва в доклада.

Азиатската банка за развитие призова правителствата да удвоят своите стабилизационни пакети, отбелязвайки, че "настоящият размер на макроикономически стимули за някои страни в региона (все още) е малък в сравнение с въздействието на COVID-19".

Ще се справим ли с идващата финансова рецесия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички