Контрасанкции: Русия премахва данъчните облекчения на "неприятелските" държави


Контрасанкции: Русия премахва данъчните облекчения на "неприятелските" държави
Снимка: iStock

5241

Русия ще оттегли споразуменията си за избягване на двойното данъчно облагане с държавите, които ѝ налагат санкции заради войната в Украйна. Така наречените „неприятелски страни“ според терминологията на Кремъл, те членовете на ЕС, сред които и България, държавите от Европейското икономическо пространство, прилагащи същите санкции, повечето балкански държави, САЩ, Канада, Австралия, Япония и др. Инициативата беше обявена от пресслужбата на Министерството на финансите в канала му в Telegram.

Мярката е предложена в отговор на наложените от Запада санкции преди това и включването на Русия в т. нар. „черен списък на ЕС“.

„Едностранното налагане на ограничителни мерки е нарушение на международното право. В съответствие с това Русия има основание да наложи ответни мерки. Предлага се спиране на действието на гореспоменатите споразумения до възстановяване на нарушените права на Русия“, посочват от финансовото министерство, цитирани от „Комерсант“.

Министерството припомня, че едностранни икономически ограничения срещу Русия са наложени от 2022 г. Освен това Министерството на финансите подчертава решението на ЕС да включи Русия в списъка на юрисдикциите, които не сътрудничат в областта на данъчното облагане (черния списък на ЕС). Предлага се спирането на действието на договорите за избягване на двойното данъчно облагане да се разшири и да обхване всички държави, присъединили се към ограниченията.

Към момента съответните споразумения са в сила между Русия и 84 държави. Сред тях – Австралия, Белгия, Обединеното кралство, САЩ, Франция, Япония и други държави, чиито правителства са се присъединили към санкциите.

България има споразумение за избягване на двойно плащане на данъци с Русия от 1994 г., като то се отнася до данъците, дължими за имущество и за доходи, включително ДОД и данък печалба, сочи справка в документацията на НАП. Споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане засягат лица и фирми с доходи или имущество, които подлежат на облагане и в двете страни по тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради износа на оръжие: Русия санкционира почти цялата ни военна индустрия

Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?

Русия: За всички сделки с "неприятелски" държави ще се изисква одобрение

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички