Русия отговори: Санкционира 15 български оръжейни компании, сред които ВМЗ и "Арсенал"


Русия отговори: Санкционира 15 български оръжейни компании, сред които ВМЗ и "Арсенал"
Снимка: iStock

28346

Русия наложи контрасанкции на 15 български компании в сферата на военнотехническото сътрудничество. Това става ясно от документ, публикуван на уебстраницата на руското правителство, като изрично е подчертано, че това се прави в съответствие с указа на президента Владимир Путин от началото на май.

Сред санкционираните са държавните военнопромишлени комплекси "ВМЗ" и "Терем", както и най-голямата частна компания за производство на оръжия у нас – "Арсенал". Под санкции попадат и други големи играчи в сектора като "Емко Груп" АД на Емилиян Гебрев и "Дунарит" АД.

Останалите оръжейни фирми под ударите на ограниченията са: "Бета Корп" АД, "Аркус" АД, "Балканроз Трейдинг" ЕООД, "Балкан Хънтър" ЕООД, "ЕЛ карт" ЕООД, "ЕИМ Трейд" ООД, "Металика-АБ ЕООД", "Сейдж Консултантс" АД, "Хартфорд интернешънъл Груп" ЕООД и "УМТ" АД.

15-те български компании са вторите най-многобройни в санкционния списък след германските, които са 21. Общо списъкът съдържа 74 компании от 12 държави. Освен България и Германия другите санкционирани "неприятелски" държави са от Източна Европа – Полша, Чехия, Литва, Словакия, Литва, Черна гора и Естония, като има няколко компании и от Великобритания, САЩ и Канада.

Според документа към тези компании руското правителство ще прилага "специални икономически мерки". Те губят правото да работят с руски компании и да развиват съвместна дейност.

Санкциите влизат в сила незабавно.

Вероятно санкциите от страна на Русия идват в отговор на ускорения износ на оръжия за Украйна от въпросните дружества. Въпреки че голяма част от тях не са изпращани директно за Украйна, често те се реекспортират през съседни страни като Полша.

В санкционираните български компании освен действителните производители на оръжия попадат и търговци и металопреработватели и производители на металообработващи машини.

През май, изпълнявайки същия указ, руското правителство одобри друг списък с юридически лица, към които отново се прилагат "специални икономически мерки". В него бяха включени над 30 организации, повечето - бивши дъщерни предприятия на "Газпром". Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?

Списък на българските предприятия, които попадат под санкциите:

"Арсенал" АД

"ВМЗ" ЕАД

"Бета Корп" АД

"Аркус" АД

"Дунарит" АД

"Терем" ЕАД

"Балканроз Трейдинг" ЕООД

"Балкан Хънтър" ЕООД

"ЕЛ карт" ЕООД

"ЕИМ Трейд" ООД

"УМТ" АД

"Сейдж Консултантс" АД

"Хартфорд интернешънъл Груп" ЕООД

"Металика-АБ ЕООД"

"Емко груп" АД

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

ВМЗ-Сопот с над 100 млн. лв загуба само за последните 2 месеца

Ето как "Калашников" намери начин да заобиколи западните санкции

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички