Никола Стоянов: За последните 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв


Никола Стоянов: За последните 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв
Снимка: БГНЕС

3626

За последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви в ефира на БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов.

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, дори особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии – той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър", посочи Стоянов. ВМЗ-Сопот с поръчки за Централна Европа за две години напред

Той потвърди, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия. По думите му липсата на въпросното заседание се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят. Служебният министър уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради това, че комисията и междуведомствения съвет не са работили – не са издавани лицензи и инвеститорите обмислят оттегляне. "Тръгването на инвеститори е много притеснително", заяви Стоянов.

Освен това служебният министър на икономиката беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна и решението на парламента е спазено. Според него обаче не е изключено през посредници оръжие да е минало към Украйна, но обясни, че не запознат. 

Стоянов не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм. "Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертиза, той ще бъде подкрепен от мен", подчерта той.

По думите му основанията за уволнението му са били "проформа" и имало други причини и уточни, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма общо с действителността. "За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението – б.р.) беше направено по начин, който омаскари нашите личности", обясни служебният министър.

Стоянов коментира и ситуацията с доставките на газ и заяви, че до края на утрешния ден ще се получат отговорите от анкетите към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят потреблението на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб. Кои компании в България са най-зависими от газа?

Освен това служебният министър на икономиката посочи, че не подкрепя таван на цени на каквото и да е, защото предпочита пазарът да регулира нещата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Щедър великденски бонус във ВМЗ - Сопот

Вдигат заплатите и ваучерите за храна във ВМЗ - Сопот

Кирил Петков поиска оставки на директорите на ВМЗ - Сопот

Енергийна (не)зависимост от Русия - възможните алтернативи

"Булгаргаз" продава руски газ през посредник, слага ни 20 евро надценка

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички