Може ли войната в Украйна да направи европейския бизнес по-ефективен и по-конкурентен?


Може ли войната в Украйна да направи европейския бизнес по-ефективен и по-конкурентен?
Снимка: iStock

1386

Когато историците започнат да пишат за трайните последици от войната в Украйна, те трябва да прелистят годишните отчети на европейските компании, пише международната бизнес редакторка на Financial Times Пеги Холингър.

Financial Times съобщи преди дни, че най-големите бизнеси в Европа досега са понесли директен удар от над 100 млрд. евро върху печалбите в резултат на преустановяване или намаляване на дейността си в Русия. Всъщност това е само малка част от истинската цена.

От 609 годишни доклада и финансови отчети, които FT са проверили, 176 компании са понесли еднократни загуби. Но и в отчетите на останалите 433, които не съобщават за такива разходи, почти всички споменават тежкия удар върху печалбите, или от скока на цените на енергията и суровините, или от прекъсвания на веригата за доставки, последвали войната в Украйна миналата година. Много също споменават сериозно увеличение на кибератаките. Други посочват, че потребителите загърбват екологично устойчивите продукти, за да спестят пари във време на рекордна инфлация.

Някои са доста изчерпателни в описанията си. Холандската верига супермаркети Ahold Delhaize говори за „нарастващи разходи по веригата на стойността, забавяне във веригата за доставки и недостиг на работна ръка“. Тези развития са засегнали „оценките на баланса, резултатите и паричния поток. Увеличаването на лихвените проценти се отразява главно върху лизинговите и пенсионните задължения на компанията, а растящите цени увеличават натиска върху маржовете на печалбата“. С други думи, едва ли нещо от бизнеса е останало незасегнато.

Остойностяването на действителната цена на тези непреки въздействия е почти невъзможно. Но няколко компании – особено тези с малко или никакво присъствие в Русия – се опитаха да обяснят колко мащабни са щетите.

Saint-Gobain, групата за строителни материали, е претърпяла годишен ръст от около 3 млрд. евро в разходите за енергия и суровини в резултат на войната.

Telia, шведската телекомуникационна компания, заяви, че енергийните ѝ разходи са нараснали с 800 млн. шведски крони (74,5 млн. долара) през 2022 г. Ryanair изчисли, че ще загуби до 2 млн. пътници през 2023 г. заради отмяната на всички полети до и от Украйна.

А Georg Fischer, швейцарската тръбопроводна компания, отбеляза, че войната е причинила ръст на цените на енергията със 100% през 2022 г.; увеличение от само 25% в сметката му за енергия би довело до допълнителни разходи от около 17 млн. швейцарски феанка (19,4 млн. долара), което е „критично финансово въздействие“.

Нито една от тези компании не е декларирала еднократни разходи или обезценки в годишните си отчети. Но е ясно, че въздействието върху много европейски бизнеси от войната в Украйна ще е по-дълбоко и по-дълготрайно от разходите за напускане на сравнително малкия руски пазар. Русия отговаряше за само 3% от световния оборот на публичните чуждестранни компании, присъстващи в страната преди войната, сочат данни на Киевското училище по икономика.

Но независимо дали един бизнес е присъствал в Русия, много сега се подготвят за дългосрочна нестабилност и несигурност. Русия отговаряше за около 1/3 от приходите на Technip Energies, френският доставчик на енергийни услуги. Въпреки че групата замени голяма част от загубените приходи, фокусирайки се върху нови географски области, главният финансов директор Бруно Виберт казва, че мениджмънтът ѝ сега трябва да е много по-гъвкав. Събитията е Русия повдигнаха и въпроси за рисковете на други пазари, като Китай.

„Има повече непредвидимост и нестабилност. В близко бъдеще трябва да се справим с много трудни движещи сили“, казва той.

Междувременно тези с известни марки осъзнават, че остават изложени по други начини. „За повечето компании стойността на бранда е по-голяма от стойността на всякакви активи в Русия“, отбелязва Наби Абдулаев, партньор в стратегическата консултантска компания Control Risks.

И така, какво се случва, ако техните продукти са свързани с високопоставени руски политици? Дори и да са спрели доставките на този пазар, добре известни марки още си проправят път към руските магазини чрез вносители на трети страни. „Ако медиите разберат, че Путин използва дадена западна марка, щетата върху пазарната стойност на тази компания може да е повече от руските ѝ активи“, подчертава Абдулаев.

Европейските компании вече претърпяха сериозен удар върху печалбите в резултат на войната в Украйна – и това не е краят на историята. Но за да бъде спрян Путин, тази цена трябва да бъде платена. Успешните бизнеси знаят как да се адаптират. Може би най-дълготрайната последица от войната за европейския бизнес ще бъде да го направи по-ефективен и конкурентен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко загубиха най-големите европейски компании, когато напуснаха Русия?

Русия измисли нов начин да взима пари от западните компании

Защо много западни компании продължават да правят бизнес в Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички