На прага на зимата: Потребителските нагласи на българите започват да се влошават


На прага на зимата: Потребителските нагласи на българите започват да се влошават
Снимка: iStock

2066

Потребителските нагласи през октомври 2022 г. се влошиха слабо след скока им през юли 2022 г., показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

През октомври 2022 г. общият показател на потребителското доверие в България спада с 0,6%, като заличава част от нарастването с 3,0% от юли. Понижението през минали месец се дължи на отслабване доверието сред населението в градовете.

Общата оценка през октомври на потребителите за развитието на икономическата ситуация у нас за последните 12 месеца е влошена спрямо предходния анализ, поради тази причина балансовият показател се понижава с 3,5%. Според проучването на НСИ очакванията на градското население е тенденцията да се запази и в следващите 12 месеца за разлика от това в селата, което е по-малко негативно настроено спрямо 3 месеца по-рано. Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа 

Що се отнася до финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца се наблюдава спад в песимизма в оценките на населението в градовете, докато нагласите на живеещите в селата са по-резервирани. В същото време прогнозите на потребителите и от градовете, и от селата за предстоящите 12 месеца са по-благоприятни, което повишава и общия балансов показател с 2,7% при последното проучване през октомври.

За сметка на това оценките за изменението на потребителските цени през последните 12 месеца обаче са по-неблагоприятни спрямо тези през юли, което води до ръст на балансовия показател с 2,2%, но същевременно инфлационните очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени. Потребителите на село по-оптимистични от тези в града

По отношение на безработицата у нас през следващите 12 месеца песимизмът се увеличава, като нагласите на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативни очаквания.

През октомври за значителна част от потребителите у нас икономическата ситуация е неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им за следващите 12 месеца за разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, в т.ч. за покупка на кола, за покупка или построяване на жилище (вила) и за ремонт на дома.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Срив на потребителското доверие в Германия до историческо дъно

Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Предстои скок на цените: Кои стоки ще поскъпнат най-много?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички