Наша съседка разполага със значителни залежи на критични минерали?


Наша съседка разполага със значителни залежи на критични минерали?
Снимка: iStock

2145

Много вероятно е Гърция да разполага със значителни източници на метали, които са част от групата на „критични минерали“, които са от съществено значение за прехода към чиста енергия и имат и други приложения, смятат представители на гръцкото Министерството на околната среда и енергетиката, пише гръцкото издание Kathimerini.

Това убеждение беше подсилено наскоро от презентация на британската компания Rockfire Resources PLC относно потенциала на нейни кативи в Молаой, Южна Гърция.

Компанията обяви през миналата година, че е открила находища на германий и галий, които са част от т.нар. „критични минерали“, както и на олово, сребро и цинк.

Наред с други приложения, германият се използва в производството на електроника и слънчеви панели. Европа е зависима от вноса на тези минерали, а основният производител и износител Китай ограничи износа по стратегически причини. Металът рядко се намира в концентрирана форма, което прави добива му скъп.

Снимка: iStock

Галий може да бъде извличан от боксит, от който Гърция има в изобилие. Промишленият конгломерат Mytilineos, който притежава Aluminium of Greece, е помолен от ЕС да представи резултите от пилотен проект за извличане на галий. По оценки на Mytilineos, компанията може да добива 40-45 метрични тона галий годишно, което в момента би задоволило европейското търсене.

Mytilineos има две други полотни програми, свързани с остатъци от боксит. Едната от тях е за производство на скандий, а другата за използване в циментовата промишленост. Скандият, който е редкоземен метал, може да се използва в лазери, а в комбинация с алуминия се използва в космическата индустрия и в индустрията на електромобилите. В световен мащаб от него се добиват едва между 12 и 14 тона, но се смята, че заради възхода на електромобилите търсенето му ще нарасне над 100 пъти до 2035 г.

В своята презентация пред представители на енергийното министерство на Гърция мениджърите на Rockfire Resources са заявили, че ще проведат още проучвателни сондажи и след лятото ще започнат проучването на жизнеспособността на открития източник, който съдържа и сребро.

Сред другите обещаващи места за критични минерали в Гърция са остров Хиос (антимонит), районът в близост до Ксанти в североизточната част на страната (бисмут – метал, който може да се използва е електрониката и като заместител на оловото в боеприпаси) и цялото крайбрежие между полуостров Халкидики и Александруполис.

Източник: Kathimerini

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция откри редкоземни метали в устията на Струма, Места и Марица

Тази страна започва дълбоководен добив в опит да спре монопола на Китай и Русия при редкоземните метали

Още една страна забранява износа на редкоземни суровини

Страната с вторите най-големи залежи на редкоземни метали в света планира драстично увеличение на продукцията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички