НАТО осъди поведението на Русия, засягащо и българската икономическа зона в Черно море


НАТО осъди поведението на Русия, засягащо и българската икономическа зона в Черно море
Снимка: iStock

3538

НАТО осъди „опасното“ поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България, член на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Новата морска „зона на повишена военна заплаха“, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което „поражда нови рискове от недоразумения и ескалация“, предупреди Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от зърнената сделка, подкрепена от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море. След това започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса и се прехвърли на украинското пристанище Рени, посочи АФП.

„Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света“, гласи изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна. Съюзниците също осъждат и „неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени“, пристанище в непосредствена близост до румънската граница.

„Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион. Действията на Русия също представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си. Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, „по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати“.

Вчера се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Украинският президент приветства „ясното и недвусмислено осъждане“ от страна на Съвета НАТО-Украйна оттеглянето на Русия от сделката за зърното. „Създаден само преди 2 седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации“, написа Зеленски на английски език в платформата за съобщения Х, известна преди кат Twitter.

Украйна „ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО“, добави Зеленски.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След оттеглянето от сделката: Путин даде заявка за рекордна реколта от зърно

Кои страни ще блокират молбата на Украйна за членство в НАТО?

Ще има ли НАТО нов ръководител и кой ще бъде той?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички