Владимир Путин: Зърнената сделка загуби своя смисъл


Владимир Путин: Зърнената сделка загуби своя смисъл
Снимка: Getty Images

3908

Русия се оттегли от зърнената сделка, която гарантираше безопасния износ на украинско зърно, тъй като споразумението загуби своя смисъл, пише президентът Владимир Путин в статия, публикувана рано в понеделник.

„Продължението на „зърнената сделка“ – която не оправдаше хуманитарната си цел – вече е безсмислено“, казва Путин, според статията на уебсайта на Кремъл.

След като заяви, че условията на Русия за удължаване на срока са били пренебрегнати, миналата седмица Москва се отказа от сделката, която миналата година позволи на Украйна да изнася зърно от черноморските си пристанища, за да облекчи световната прозиводствена криза, припомня Reuters.

Основните искания, които Путин представи миналата седмица, за да се върне Москва към споразумението, обаче не се отнасят пряко до хуманитарни цели.

След като се отказа от сделката, Русия почти ежедневно атакува украинските пристанища, изнасящи храни. При нападение в неделя на южното пристанище Одеса загина един човек, а десетки бяха ранени.

В писмо преди втората среща на върха Русия-Африка, насрочена за четвъртък и петък в Санкт Петербург, Путин заяви, че Русия очаква рекордна реколта тази година.

„Искам да заявя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска основа, така и безвъзмездно, още повече, че тази година отново очакваме рекордна реколта“, заяви Путин.

Русия и Западът все повече се борят за влияние в Африка. Въпреки че по данни на ООН досега Москва е инвестирала много малко там, полага дипломатически усилия, за да спечели подкрепата на континента.

По време на гласуването в ООН през март 2022 г. за осъждане на войната в Украйна 28 африкански държави гласуваха в подкрепа на решението, а 25 се въздържаха или изобщо не гласуваха.

„Русия ще продължи да работи усилено за организиране на доставките на зърно, храни, торове и др. за Африка: ние високо ценим и продължаваме да развиваме динамично целия спектър от икономически връзки с Африка“, пише Путин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо използването на пшеницата като оръжие от Русия няма да навреди на света?

След края на зърнената сделка: Какво обеща Русия за износа на зърно?

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички